Ротенберги допомагають ховати від санкцій активи сім'ї Путіна - ЗМІ

Вівторок, 20 червня 2023, 15:17

17 світових ЗМІ отримали у своє розпорядження так званий "Архів Ротенбергів" - 30 тисяч електронних листів і 12 тисяч документів, які пояснюють, як олігархи Аркадій і Борис Ротенберги ховають від західних санкцій свої активи, а також активи сім'ї Путіна.

Про це пише видання "Важные истории" - медіа, засноване відомими журналістами-розслідувачами з Росії, яке і надало для ознайомлення цей архів. 

Своєю чергою, "Важливим історіям" архів передало джерело, яке попросило про анонімність з міркувань безпеки.

Як дізналися розслідувачі, після запровадження санкцій проти Ротенбергів у березні 2014 року їхні частки в різних російських підприємствах почали переходити у власність закритих пайових інвестиційних фондів під управлінням компанії "Евокорп", головою якої є Максим Вікторов. Пайовиками більшості з цих фондів були брати Ротенберги, стверджують журналісти.

Реклама:

Наприкінці 2014 року Вікторов почав вести переговори про купівлю за дев'ять мільйонів євро вілли на елітному іспанському курорті поруч із Валенсією. Угоду оформили так, щоб приховати реального власника: спочатку будинком володіла компанія з Мальти, потім - з Кіпру. Проте за допомогою витоків вдалося підтвердити, що справжнім власником є дружина Бориса - Карина Ротенберг. Окрім цього, на фотографіях будинку можна помітити вензель з ініціалами KRB, який можна знайти на фотографіях Карини Ротенберг в інстаграмі.

Таким чином, за допомогою витоку журналісти знайшли ще кілька активів Ротенбергів: віллу в Австрії за 10,8 мільйона євро, дві квартири в Ризі по 200 тисяч євро, літак Bombardier вартістю 42 мільйони доларів, віллу у Франції за 4,25 мільйона євро, квартиру в Монако, кінний клуб і ще низку будинків у Франції за 15,8 мільйона євро.

Також частину своєї нерухомості в Росії та Монако Аркадій Ротенберг записав за допомогою закритих пайових фондів на свою неофіційну дружину Марію Бородунову, пишуть "Важные истории". Раніше про неї та її двох спільних дітей з Аркадієм нічого не було відомо.

Реклама:

Крім цього, "Архіви Ротенбергів" розкрили, що у сім'ї Путіна є в користуванні шале на гірськолижному курорті Кіцбюель за 10,8 мільйона євро. Згідно з документами, будинок належить кіпрській компанії Wayblue Investments, яка, зі свого боку, отримала великий кредит від однієї з компаній Аркадія Ротенберга. Місцеві жителі, з якими поспілкувалися журналісти, стверджують, що бачили на ділянці старшу доньку Путіна, Марію Воронцову та її колишнього цивільного чоловіка, голландця Йорріта Фаассена.

Нагадуємо:

Наближені до Путіна російські олігархи Геннадій Тимченко та Аркадій Ротенберг, перебуваючи під санкціями ховають свої активи від європейської влади – в цьому їм допомагають керуючі з ЄС.

Читайте також: Гаманець Ротенберга, який впритул до 24 лютого фінансував російський ВПК. Що досі не так з Ocean Plaza?

Реклама: