Alibaba Group готує IPO підрозділу онлайн-торгівлі у США – Bloomberg

Четвер, 4 травня 2023, 16:12 -

Міжнародний підрозділ онлайн-торгівлі Alibaba Group, до якого входять платформи Lazada та AliExpress, розглядає можливість первинного публічного розміщення акцій (IPO) у США. Аналітики оцінюють цей підрозділ у 39 млрд дол.

Про це пише Bloomberg із посиланням на ознайомлені джерела.

За словами співрозмовників, компанія знаходиться на ранніх стадіях розгляду, і розмір IPO ще не визначений.

Бізнес-група веде переговори з банками, які потенційно можуть допомогти підготуватися до IPO наступного року, заявило одне з джерел на умовах анонімності.

Реклама:

Акції Alibaba, що котируються на американській біржі, підскочили на 5% на попередніх торгах у Нью-Йорку.

Підрозділ, який конкурує з такими конкурентами, як Amazon, на ринках за межами Китаю, є однією з шести частин, на які поділять Alibaba.

Оцінки вартості міжнародних бізнес-підрозділів різняться: Morgan Stanley у березні оцінив підрозділи "міжнародної роздрібної торгівлі", включаючи Lazada і Trendyol, приблизно в 29 мільярдів доларів, тоді як аналітичний звіт CICC за той же місяць оцінив міжнародний підрозділ фірми приблизно в 39 мільярдів доларів.

Реклама:

Однак в останні квартали зростання було нестабільним через побоювання глобальної рецесії.

"Якщо це станеться, підрозділ Alibaba приєднається до низки відомих китайських фірм, включаючи лідера швидкої моди Shein, які прагнуть отримати доступ до американського капіталу навіть на тлі зростання напруженості між двома найбільшими економіками світу.

Лістинг у США може допомогти компанії залучити глобальних інвесторів, які остерігаються вкладати гроші безпосередньо в Китай", - пише агентство.

У березні Alibaba оприлюднила плани розділити свою імперію на такі підрозділи, як електронна комерція, логістика та хмарні технології, причому кожен бізнес потенційно вивчатиме можливість залучення фінансування та проведення IPO у відповідний час.

Генеральний директор Даніель Чжан заявив тоді, що компанія розгляне можливість поступової відмови від контролю над деякими бізнесами, але відмовився назвати конкретні терміни проведення IPO.

Нагадаємо:

Засновник Alibaba та один із найвідоміших китайських підприємців Джек Ма повернувся до Китаю, завершивши більш ніж річне перебування за кордоном, яке, на думку представників індустрії, відображало настрої приватного бізнесу Китаю.

Alibaba Group планує розділитися на шість підрозділів та вивчити можливість залучення фінансування або лістингу для більшості з них у рамках серйозної модернізації, оскільки Китай обіцяє послабити жорсткі регуляторні заходи і підтримати приватні підприємства.

Читайте також: "Його опустили на землю". Як Джек Ма створив Alibaba і чому посварився з китайським режимом

Економічна правда

Реклама: