РФ майже місяць блокує вхідний флот на найбільший порт зернової угоди

Неділя, 21 травня 2023, 12:55 -

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури заявило, що російська сторона вже майже місяць блокує вхідний флот на порт "Південний".

Про це повідомляє пресслужба міністерства в Facebook.

Зазначається, що навіть після поновлення роботи зернової угоди РФ в СКЦ продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт "Південний". Наразі порт "Південний" через брак флоту зупинено. 

Російська сторона постійно відмовляє в односторонньому порядку в інспекції і реєстрації суден на порт "Південний", не пояснюючи при цьому причин. Так, 19 травня, було проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів "Одеса" та "Чорноморськ". 

Реклама:

"20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести 7 інспекцій вхідного флоту на порти "Одеса" та "Чорноморськ", але провела лише 2. Всі заявлені на порт "Південний" Росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану", – йдеться в повідомленні. 

Відповідні дії РФ повторились і сьогодні 21 травня, коли із запланованих 4 інспекції знову немає суден на порт "Південний".  

"Таку деструктивну політику країна-агресор здійснює вже майже місяць, з 29 квітня 2023. Наразі в порту "Південний" понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африка та Азія, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини", – додають у міністерстві.

Реклама:

Українська сторона звернулась до партнерів по угоді для розв’язання цього питання, оскільки недопуск суден на порт "Південний" є свідченням того, що зернова угода не працює на умовах підписаними всіма сторонами.

Також 14 стивідорів порту "Південний" звернулися до президента Володимира Зеленського з проханням допомогти розв’язати питання зі саботажем РФ порту.

Нагадаємо:

Росія погодилась відновити вхідні інспекції суден, які прямують в два з трьох портів, на які поширюється чорноморська "зернова ініціатива".

Віце-прем’єр-міністр з відновлення - міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков заявив, що зернову угоду розблоковано, вона продовжить свою дію до 18 липня.

Економічна правда.

Реклама: