Банк First Republic ліквідують: його купує JPMorgan 

Понеділок, 1 травня 2023, 10:57 -

Регулятори США запроваджують тимчасову адміністрацію у First Republic Bank – його викупить найбільший банк країни JPMorgan.

Про це повідомляє Bloomberg.

JPMorgan "візьме на себе всі депозити, включно з усіма незастраховаими депозитами, і практично всіма активами" First Republic, йдеться в заяві Департаменту фінансового захисту та інновацій Каліфорнії. Ліквідатором банку призначено Федеральну корпорацію страхування депозитів (FDIC). 

Гарантувати вклади будуть в межах 250 тис дол – регулятори не надали First Republic такого ж винятку з системного ризику, який застосували у випадку SVB.

Реклама:

Ця угода робить JPMorgan, найбільший банк країни, ще більшим, чого американські урядовці намагалися уникнути в минулому. 

Через регуляторні обмеження в США, розмір JPMorgan та його існуюча частка в депозитній базі США не дозволять йому за звичайних обставин розширювати свою депозитну базу далі. А провідні законодавці-демократи та адміністрація Байдена виступають проти консолідації у фінансовій індустрії та інших секторах.

Як і інші фінустанови, First Republic Bank опинився у скрутному становищі, коли Федеральний резерв США підвищив відсоткові ставки для боротьби з інфляцією. Це негативно вплинуло на вартість облігацій і кредитів, які банк купував за низькими ставками. 

Реклама:

Одинадцять американських банків спробували втримати First Republic на плаву, пообіцявши 16 березня надати 30 мільярдів доларів нових депозитів, причому JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup Inc. і Wells Fargo & Co. виділили по 5 млрд дол кожен. 

Тим часом вкладники масово почали виводити свій капітал з банку. В результаті утворилася діра в капіталі, а у квітні банк опублікував звіт за перший квартал і повідомив про свою спробу продати активи та розробити план порятунку.  

Читайте також: Світ панікує через крах Silicon Valley Bank і боїться нової фінансової кризи. Все настільки серйозно?

Нагадуємо:

Регулятори США у спробах врятувати First Republic ведуть переговори щонайменше з трьома великими банками, JPMorgan, Citizens та PNC, які претендують на повну або часткову купівлю банку.

Реклама: