Регулятори США ведуть переговори про порятунок First Republic Bank: може стати наступним банкрутом

П'ятниця, 28 квітня 2023, 19:53 -

Посадовці США координують термінові переговори щодо порятунку First Republic Bank, оскільки зусилля приватного сектора під керівництвом радників банку ще не досягли угоди.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерела.

Співрозмовники агентства говорять, що Федеральна корпорація страхування вкладів (FDIC), Міністерство фінансів і Федеральна резервна система є одними з урядових органів, які останніми днями почали організовувати зустрічі з фінансовими компаніями щодо пошуку рішення для проблемного кредитора.

У той час як уряд підтримував контакти з First Republic та її радниками протягом тижнів, його нова участь допомагає залучати більше сторін, включаючи банки та приватні інвестиційні компанії, за стіл переговорів, додало одне з джерел.

Реклама:

Однак чи розглядає уряд США участь у порятунку First Republic Bank приватного сектору незрозуміло. Одне з джерел повідомило, що участь уряду підбадьорила керівників банку, коли вони намагаються скласти угоду, яка дозволила б уникнути поглинання регуляторами США.

First Republic стала епіцентром регіональної банківської кризи в США в березні після того, як заможні клієнти, яких вона залучала для підживлення свого росту, почали знімати депозити.

Два джерела повідомили, що офіційні особи США вважають угоду з приватним сектором кращою, аніж потрапляння First Republic під контроль FDIC.

Реклама:

Але багато запропонованих варіантів, включаючи продаж активів або створення "поганого банку", який ізолював би його підводні активи, поки що не призвели до угоди.

Будь-яке рішення мало б забезпечити покриття збитків First Republic або потенційного покупця банку, якщо б відбулася транзакція. Ці збитки виникли б через кредитний портфель First Republic і портфель цінних паперів з фіксованим доходом, чиї низькоприбуткові активи були б знижені для врахування зростання процентних ставок.

Співрозмовники видання зазначили, що структура угоди, яка має найкращі шанси на порятунок First Republic, — це механізм спеціального призначення, який би виділяв частину активів кредитора для купівлі іншими банками.

Банки неохоче купували ці активи за ринковою знижкою, і First Republic сподівається, що офіційні особи США зможуть переконати їх взяти участь або надати певний державний захист для угоди.

Натомість CNBC повідомила з посиланням на джерела, що урядові переговори зараз зосереджені на підготовці до переведення First Republic під контроль FDIC, і що такий результат цілком імовірний. 

Під час конкурсного управління фонд FDIC візьме на себе будь-які збитки, понесені через придбання підводних активів First Republic. Тоді FDIC відшкодує ці збитки з усіх банків, які беруть участь у її схемі страхування, без шкоди платникам податків США.

"Ми ведемо обговорення з багатьма сторонами щодо наших стратегічних варіантів, продовжуючи обслуговувати наших клієнтів", – заявили в First Republic.

Акції First Republic у п'ятницю впали на 30% до 4,31 долара. З початку регіональної банківської кризи в США 8 березня акції First Republic втратили 95% своєї вартості.

Нагадуємо:

Акції американського банку First Republic у вівторок впали на майже 50% після того, як стало відомо про масове зняття депозитів клієнтами банку – тепер регулятори США намагаються його стабілізувати.

Читайте також: Світ панікує через крах Silicon Valley Bank і боїться нової фінансової кризи. Все настільки серйозно?

Реклама: