Експорт нафти з РФ у березні сягнув рекорду з пандемії, але доходи впали на 40% за рік

П'ятниця, 14 квітня 2023, 14:19 -

Експорт нафти з РФ у березні був найвищим з часів пандемії, але доходи від нього скоротилися майже вдвічі порівняно з попереднім роком, що є наслідком запровадженого ембарго та стелі цін.

Про це заявили у Міжнародному енергетичному агентстві (МЕА), передає Bloomberg.

Щоденний експорт російської нафти в середньому становив 8,1 млн барелів на день у березні, що є найвищим показником з квітня 2020 року. В агентстві пояснюють, що причина полягає в значних дисконтах на нафту з РФ, які приваблюють трейдерів, які готові йти на ризик роботи з Росією.

Експортна виручка дещо зросла з лютневих мінімумів, досягнувши 12,7 млрд дол, але досі на 43% нижче, ніж роком раніше.

Реклама:

Однак, кажуть в МЕА, ситуація може ускладнитися в найближчі місяці, оскільки скорочення видобутку з боку ОПЕК+ призведе до зростання цін на нафту. У квітні ціна на еталонну російську нафту Urals була в межах 5 доларів нижчою від верхньої межі в 60 дол/барель, тоді як середньозважена експортна ціна всієї російської нафти перевищила цю позначку.        

Санкції з боку країн G7 змусили Росію шукати альтернативні ринки на Близькому Сході та в Латинській Америці, а також розширювати поставки в Азію. Проте стеля цін, запроваджена G7, дали цим новим клієнтам важелі впливу для переговорів про знижки. Обмеження передбачають, що покупці з третіх країн можуть отримати доступ до західних послуг, таких як страхування і доставка, лише за умови дотримання лімітів.

Середньозважена експортна ціна на російську нафту становила 50,67 дол/барель, порахували у МЕА, порівняно з верхнім лімітом у 60 дол/барель. Це також майже на 2 дол/барель нижче, ніж середня ціна за лютий, зазначає агентство. 

Реклама:

Крім того, за оцінками МЕА, видобуток нафти в Росії минулого місяця становив 9,58 млн барелів на добу, що лише на 290 тис барелів на добу менше, ніж у лютому. Раніше РФ у відповідь на запровадження стелі цін пообіцяла скоротити видобуток нафти на 500 тис барелів на добу порівняно з лютневим рівнем. 

Країна не досягла такого цільового показника, оскільки "схоже, що вона спрямовує свої барелі на нові ринки збуту, попри санкції ЄС", кажуть в МЕА.

Нагадуємо:

Росія заявила про скорочення видобутку нафти на 500 тисяч барелів на добу (б/д) у відповідь на запровадження стелі цін на неї з боку країн Великої сімки, ринки відреагували зростанням цін.

За підсумками першого кварталу 2023 року нафтогазові доходи Росії впали на 45%, зокрема внаслідок вступу в силу санкцій країн G7 щодо нафти та нафтопродуктів з держави-агресорки.

Реклама: