Ринки очікують рішення ФРС після краху низки американських банків

Середа, 22 березня 2023, 10:33 -

У середу Федеральна резервна система США має прийняти ключове рішення щодо того, чи продовжувати кампанію з посилення монетарної політики на тлі нестабільності в банківській системі після краху низки банків минулого тижня.

Про це повідомляє Financial Times, Bloomberg.

На тлі краху великих американських банків Silicon Valley Bank та Signature Bank економічні прогнози ФРС могли бути змінені, тож політики обговорюють, чи варто підвищувати ставку на чверть пункту, чи не варто взагалі. 

На початку місяця Пауелл висловив ідею про те, що ФРС може прискорити темпи підвищення ставок до півпункту. 

Реклама:

Рішення по ставці буде супроводжуватися переглянутим набором прогнозів щодо подальшого розвитку монетарної політики до 2025 року, а також прогнозами щодо зростання, безробіття та інфляції.

За останніми прогнозами ФРС, ставка по федеральних фондах мала досягнути піку на рівні 5-5,25%. Наразі вона коливається на рівні 4,50-4,75% після повернення до більш традиційного підвищення на чверть відсотка в лютому після кількох місяців більш стрімких підвищень.

Ще одне підвищення на чверть пункту в середу підніме ставку до нового цільового діапазону від 4,75% до 5%.

Реклама:

Рішення ФРС ускладнюється відсутністю ясності щодо того, чи зробили світові центробанки достатньо, щоб врятувати банківську систему від подальшого розповсюдження кризи, а також щодо того, наскільки серйозним буде економічний шок від відходу середніх кредиторів.

Європейські ринки в очікуванні рішення ФРС припинили відновлення, яке спостерігалося від початку тижня. Натомість американські індекси продовжили зростання в межах 1-2% у сподіваннях того, що Федрезерв все ж зупинить цикл підвищення ставок для боротьби з інфляцією. 

Читайте також: Світ панікує через крах Silicon Valley Bank і боїться нової фінансової кризи. Все настільки серйозно?

Крах Credit Suisse: як 167-річний швейцарський банк збанкрутував за тиждень і чому США знову "друкують" долари

Реклама: