Зібрані від українців лампи розжарювання підуть на переробку: скільки коштів на це потрібно

П'ятниця, 3 лютого 2023, 18:57 -

Зібрані від українців лампи розжарювання потраплять на вторинну переробку, а не будуть викинуті на смітник - на це потрібно буде близько 100 млн грн.

Про це в ефірі телемарафону заявив голова Міндовкілля Руслан Стрілець. 

За його словами, уряд запровадив модель, яка дозволить всі лампи розжарювання відправити на вторинне перероблення, а не просто викинути їх на смітник.

"Перед запуском послуги ми спільно з Мінекономіки провели низку нарад з головами обласних військових адміністрацій, де розповіли про механізм поводження з лампами розжарювання", - пояснив міністр.

Реклама:

Він розповів, що утилізація лампочок буде відповідальністю місцевої влади, яка має укласти договори зі спеціалізованими підприємствами - вони забиратимуть лампи в Укрпошти та здійснюватимуть їх вторинну переробку.

За словами Стрільця, роботи будуть виконуватись коштом екологічного податку, який надходить до місцевих бюджетів.

Міністр уточнив, що собівартість утилізації 1 лампи коливається від 50 коп до 1,5 грн. 

Реклама:

Таким чином, в середньому на утилізацію 50 млн лампочок розжарювання потрібно буде близько 100 млн грн, без врахування логістики перевезення ламп на переробні підприємства.

Читайте також: Програма запрацює з 1 лютого: як безкоштовно замінити лампи розжарювання на LED-лампи

Нагадуємо:

Після старту програми обміну ламп розжарювання на енергозберігаючі LED-лампи українці у перший день замовили на обмін уже понад 300 тисяч ламп через Дію.

За перші три дні програми з обміну ламп розжарювання на LED-лампи в віділеннях Укрпошти українці обміняли понад 750 тисяч штук.

Економічна правда

Реклама: