Несплата податків на 2 мільярди: головний бухгалтер ГЗК Жеваго отримав підозру

Четвер, 2 лютого 2023, 10:21 -
 
фото беб

Головному бухгалтеру "Полтавського гірничо-збагачувального комбінату" мільярдера Костянтина Жеваго було повідомлено про підозру у справі про несплату підприємством податків на 2 млрд грн.

Про це повідомляє пресслужба Бюро економічної безпеки, Служби безпеки України.

За даними слідства, у 2018-2021 роках підозрюваний вносив неправдиві відомості в офіційні документи підприємства, зокрема, щодо нарахування плати за користування надрами родовища залізних руд. З вересня 2018 до грудня 2021 року через незаконні дії бухгалтера підприємство ухилилося від сплати до бюджету рентної плати за користування надрами.

Як засвідчила комплексна судова експертиза у ході досудового розслідування, сума завданих державі збитків через ненадходження до бюджету рентни становить майже 2 млрд грн.

Реклама:

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу. Крім того, тиває встановлення всіх осіб, які можуть бути причетні до скоєння правопорушення. 

Слідчі дії проводили співробітники СБУ та детективи БЕБ за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора.

Оновлено.

Реклама:

Полтавський ГЗК прокоментував новину про вручення підозри. Далі - пряма мова:

"Керівництво ПрАТ "Полтавський ГЗК" повідомляє, що станом на 2 лютого 2023 року жодному топменеджеру компанії не було вручено повідомлення про підозру відповідно до чинного законодавства України. Ми стверджуємо, що звинувачення, висунуті слідчими органами, не відповідають дійсності. 

На даний момент не існує жодних узгоджених податкових зобов’язань, які не сплатило підприємство. ПрАТ "Полтавський ГЗК" розраховує та сплачує податок на ренту відповідно до чинного законодавства та судової практики, а також в аналогічний спосіб, як це здійснюють інші гірничодобувні компанії. Відтак, його посадові особи не можуть бути притягнуті до відповідальності за нібито ухилення від їх сплати за ст. 212 Кримінального кодексу України.

На початку 2022 року завершилась податкова перевірка ПрАТ "Полтавський ГЗК" за період з 01.04.2017 по 30.06.2021. Державною податковою службою було складено акт щодо можливих порушень сплати ренти. Підприємство надало свої пояснення та заперечення. Після цього податковий орган не вчинив жодних податкових повідомлень-рішень щодо ренти стосовно ПрАТ "Полтавський ГЗК", з чого ми вбачаємо відсутність претензії до підприємства зі сторони податкових органів. 

За останні місяці ПрАТ "Полтавський ГЗК" зазнало серії обшуків та інших слідчих дій зі сторони правоохоронних органів. Компанія відкрито співпрацює зі слідчими органами й на їх вимогу добровільно були передані всі документи згідно запиту. Спірні питання підприємство готове розглядати у судовому порядку в рамках чинного законодавства". 

Читайте більше: В Куршевелі добре, але вдома краще. За що у Франції затримали олігарха Жеваго? 

Нагадуємо:

27 грудня українського бізнесмена, екснардепа Костянтина Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах на запит української сторони. Суд французького міста Шамбері у грудні виніс рішення про екстрадиційний арешт українського олігарха-втікача Костянтина Жеваго.

Згодом, у січні, Жеваго вніс заставу в 1 мільйон євро і вийшов з-під варти, він не може залишати материкову Францію.

Французький суд у четвер, 5 січня, переніс слухання щодо екстрадиції Жеваго в Україну на 19 січня, після чого повторно переніс слухання на 2 лютого.

Реклама: