УЗ визнає борг перед Крюківським заводом, але існує затримка з його погашенням – Камишін

П'ятниця, 27 січня 2023, 10:50 -

АТ "Укрзалізниця" визнає заборгованість перед Крюківським вагонобудівним заводом за поставлені вагони у розмірі 1,4 мільярда гривень та разом з підприємством збирається домогтися погашення цього боргу від Держказначейства.

Про це повідомив голова правління УЗ Олександр Камишін на брифінгу, передає Інтерфакс-Україна.

У 2022 році Крюківський вагонобудівний завод у 2022 році поставив Укрзалізниці 65 пасажирських вагонів.

"Завод має рацію: ми справді винні ці кошти. Але це не кошти "Укрзалізниці", це кошти держави", - сказав Камишін.

Реклама:

Він наголосив, що вагони компанія замовляла в рамках державної програми коштом державного бюджету. А сьогодні УЗ перебуває з КВБЗ "у нормальному діалозі".

"Звісно, вони вимили свою "оборотку", їм складно і тому вони виходять у публічну площину. Ми разом із заводом просимо казначейство виплатити ці кошти, але розуміємо, що це не відбудеться одномоментно", – пояснив голова правління.

ВІн додав, що УЗ зі свого боку зробила все, що могла,  регулярно приймаючи поставлену продукцію та подаючи платіжки до Держказначейства, однак у воєнний час держбюджет перш за все фінансує інші першочергові потреби, зокрема військові і медичні

Реклама:

"Під кінець року ми змогли випросити 80 млн грн (на погашення боргу перед КВБЗ) і зараз переоформлюємо документи, щоб отримати решту коштів", - каже Камишін.

Також Камишін нагадав, що залізниця за власний кошт придбала у КВБЗ два нові RIC-вагони (Regolamento internazionale per le Carroze), універсальні і для української, і для європейської залізниці, а також дизельні поїзди. За ці замовлення компанія розрахувалася повністю.

Що стосується управління арештованою часткою КВБЗ – 25%, які належали російському власнику, компанія чекає на конкурс від АРМА та візьме в ньому участь.

"Це питання, швидше, до АРМА. Як і раніше, ми готові взяти цю частку в оперативне управління, і тільки-но АРМА виставить на конкурс цю частку, ми братимемо участь, і вважаю, що матимемо хорошу позицію, щоб узяти її в управління", - сказав голова правління УЗ.

Нагадуємо:

Укрзалізниця отримала перші п’ять вагонів у рамках замовлення 100 нових вагонів коштом держбюджету у листопаді 2021.

У червні стало відомо, що Укрзалізниця претендує на управління російською часткою "Крюківського вагонобудівного заводу" (КВБЗ).

Реклама: