Цьогорічний врожай буде на 15% меншим, ніж у 2022 — НБУ

Четвер, 26 січня 2023, 14:57 -


Інновації в дії

У Національному банку очікують, що загальний врожай зернових цього року в Україні буде на 15% меншим, аніж у 2022-ому.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук під час брифінгу з питань монетарної політики 26 січня.

"На цей рік ми дійсно припускаємо, що врожай зернових буде близько 46 млн тонн — це приблизно на 15% менше, ніж торік. По інших культурам ситуація буде краща, десь навіть більше, ніж минулого року", — зазначив він.

Враховуючи очікування щодо падіння врожаю, у Нацбанку прогнозують розширення дефіциту зовнішньої торгівлі України. Крім цього, на розширення дефіциту буде впливати руйнування енергетичної інфраструктури та додатковий попит на імпорт.

"Однак цей додатковий негативний вплив на торговий баланс буде компенсуватися додатковим надходженням міжнародної допомоги до України", — додав Ніколайчук.

За прогнозами Нацбанку, на кінець 2023 року міжнародні резерви України складуть 27 млрд доларів та надалі зростатимуть.

Також, за підсумками засідання комітету з монетарної політики Нацбанк вирішив зберегти облікову ставку на рівні 25%, а також вчергове підвищив вимоги до резервування банками коштів за залишками на поточних рахунках.

Нагадуємо:

Національний банк України на засіданні в четвер, 26 січня, очікувано не змінив облікову ставку – вона залишилась на рівні 25%.

У Національному банку покращили свої прогнози щодо показників інфляції в Україні у 2023 році з 21% до 18,7%.

Національний банк очікує зростання реального ВВП цьогоріч на 0,3% – прогноз погіршили, зокрема, через наслідки атак росіян на енергетичну інфраструктуру.