Суд не конфіскував Демурінський ГЗК росмільярдера Шелкова: Мін’юст іде в апеляцію

Вівторок, 24 січня 2023, 09:23

Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволенні позову Мін’юсту щодо конфіскації "Демурінського гірничо-збагачувального комбінату" та інших компаній, підконтрольних російському мільярдеру Шелкову.

Про це повідомила очільниця департаменту санкційної політики Міністерства юстиції Інна Богатих.

Вона заявила, що суд відмовив у стягненні в дохід держави 100% корпоративних прав ТОВ "Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат" та інших компаній, над якими, переконує Мін’юст, російський мільярдер Михайло Шелков утримує контроль.

ВАКС не знайшов достатніми докази збереження контролю Шелкова над ДемГЗК. 

Реклама:

Зокрема, суду не вистачило аргументів Мін’юсту, що 75% корпоративних прав кіпрської компанії, яка володіє 100% ДемГЗК було продано всього за 3750 євро за декілька днів до початку повномасштабної війни.

На момент купівлі-продажу до компанії-продавця та кіпрської компанії, яка володіла корпоративними правами ДемГЗК, Україною вже були застосовані санкції. При цьому частина менеджменту, яка працювала на Шелкова, продовжила працювати у кіпрській компанії та ДемГЗК вже після продажу 75%.

Крім того, ДемГЗК через кіпрську компанію-власника має борг перед російською ВСМПО Авісма, що дозволяє Шелкову у випадку неповернення боргу звернути стягнення на активи кіпрської компанії, зокрема – на 100% корпоративних прав ДемГЗК.

Реклама:

"Готуємо апеляцію", – написала Богатих.

Нагадуємо:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував українські активи російського мільярдера, ексглаву інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова. Він є основним бенефіціарам та членом ради директорів найбільшого у світі виробника титану російської ПАТ "Корпорація ВСМПО-Авісма"

У 2021 році Шелков був включений до українського санкційного списку. Він займає 59 позицію у російському Forbes зі статками у 1,5 млрд доларів.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 26 грудня 2022 року почав розгляд справи за позовом Мін'юсту про конфіскацію українських активів Михайла Шелкова

Реклама: