Гетманцев анонсував зміну спрощеної системи оподаткування для боротьби із "зарплатними ФОПами"

Вівторок, 10 січня 2023, 20:32 -

Голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев заявив, що після війни Україні доведеться змінювати спрощену систему оподаткування заради боротьби із "зарплатними ФОП".

Про це він сказав в інтерв'ю Delo.

"Ні для кого не є секретом, що спрощена система використовується для ухилення від сплати зарплатних податків. І цю практику потрібно ліквідовувати з однієї простої причини: нам необхідно вибрати - чи членство в ЄС, або милі добрі схеми ухилення від податків. Поєднати не вийде. Війна, звичайно, не найкращий час займатися боротьбою із "зарплатними ФОП".

І я дотримуюся думки, що нам поки що взагалі не варто чіпати підприємців з будь-яких питань, які стосуються зарплат. Якщо платять - низький уклін та слава Богу", - заявив Гетманцев.

Реклама:

Але, за його словами, "очевидно, що Україна не зможе набути членства в Євросоюзі, маючи подібні схеми ухилення".

"Тому рано чи пізно, нам доведеться заблокувати можливість використовувати спрощенку для ухилення від оподаткування", - підкреслив він.

За словами нардепа, є два шляхи. Перший - розробити певні критеріїв повʼязаності, за якими можна визначити участь підприємців-фізосіб у подібних схемах.

Реклама:

Другий - заборона ФОП третьої групи єдиного податку у принципі працювати з юридичними особами. 

"Але цей варіант досить радикальний, тому я б розглядав перший, який м'якший.

І хочу наголосити, що ці процеси мають відбуватися з одночасним злиттям зарплатних податків (ПДФО та ЄСВ - ред.) та зменшенням ефективної ставки до 25% (на сьогодні вона становить 42% - ред.).

Тобто я вважаю, що знижувати зарплатні податки доцільно за умови одночасної детінізації зарплат", - резюмував він.

Нагадаємо:

У Верховній Раді обговорюють скасування пільгової системи оподаткування, яка дозволяє сплачувати лише 2% від доходу, з середини наступного року.

Кабмін пообіцяв МВФ обмежити можливість оптимізовувати податки через 3 групу ФОП.

Економічна правда

Реклама: