Пільгову ставку оподаткування скасують з середини наступного року 

Четвер, 1 грудня 2022, 16:43 -

У Верховній Раді обговорюють скасування пільгової системи оподаткування, яка дозволяє сплачувати лише 2% від доходу, з середини наступного року.

Про це повідомив голова податкового комітету Ради Данило Гетманцев, йдеться у матеріалі ЕП.

"Очікуємо позицію уряду, але багато що говорить про те, що пільга буде скасована із середини 2023 року", - повідомив Гетманцев.

Спочатку пільгу скасують для представників грального бізнесу. Відповідний законопроєкт Рада підтримала у першому читанні та незабаром має голосувати у цілому.

Реклама:

Для решти компаній та ФОПів пільги скасовуватимуть поступово. Депутати хочуть розробити тривалий перехідний період, щоб бізнес встиг підготуватися.

"Необхідність скасування пільги зумовлена ще й тим, що з часом вона почала приносити більше шкоди, ніж користі.

Як і у випадку зі скасуванням податків з імпорту, пільгова спрощена система деформувала конкурентне середовище та надала переваги тим бізнесам, які цього потребували чи не найменше", - йдеться у статті.

Реклама:

"Податки з обороту, якщо вони використовуються не лише мікробізнесом, як це було в останні 20 років, а й середнім та великим, викривляють конкуренцію та сприяють виникненню вертикально інтегрованих монополій", - вважає координатор експертних груп Економічної експертної платформи Олег Гетман.

Ще одна причина, чому влада хоче скасувати пільги, - вимога міжнародних партнерів, зокрема МВФ. Крім того, у межах співпраці з фондом Україна взяла на себе зобов'язання не лише повернути довоєнне оподаткування, а й не створювати нових пільг чи винятків, які б зменшували податкову базу.

"Зрештою, якщо не скасувати пільги, то міжнародним партнерам буде складно пояснити, чому Україна, потребуючи мільярди доларів для фінансування своїх видатків, не збирає хоча б частини необхідної суми самостійно", - підкреслюється в матеріалі.

Читайте детальніше: Для пільг війна скінчилася. Держава повертає бізнесу мирні правила оподаткування

Економічна правда

Реклама: