У листопаді-грудні заплановані ще 4 місії на українські АЕС – МАГАТЕ

Середа, 16 листопада 2022, 16:47 -

У листопаді-грудні заплановані ще 4 місії МАГАТЕ на 4 атомні електростанції України, агентство "продовжує залучати" Україну і РФ до створення зони ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Про це заявив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі у вступному слові до до Ради керуючих МАГАТЕ.

"Агентство продовжує активно реагувати на війну в Україні. Продовження обстрілів, вибухи мін та втрата зовнішнього електропостачання на Запорізькій атомній електростанції, а також неприйнятні стресові умови праці, в яких перебуває персонал станції, продовжують викликати глибоке занепокоєння.

Вони ставлять під загрозу кожну з семи основ ядерної безпеки, які я окреслив на початку військового конфлікту. Ми повинні уникнути аварії, яка спричинить ще більше страждань. Я продовжую активно залучати Україну та РФ до створення зони ядерної безпеки, до чого я закликав після того, як очолив першу місію МАГАТЕ на ЗАЕС", - прозвітував Гроссі.

Реклама:

Він нагадав, що МАГАТЕ провело експертну місію на атомних об'єктах в Харкові: на установках "Джерела нейтронів" та "РАДОН".

У листопаді-грудні, за його словами, заплановано ще чотири місії на чотири інші атомні електростанції України.

"Агентство продовжувало виконувати свою життєво важливу роль з верифікації в Україні. Ми можемо підтвердити, що ядерний матеріал, який перебуває під гарантіями, залишається у мирній діяльності і що установки, які перебувають під гарантіями, не використовуються для незадекларованого виробництва або переробки ядерного матеріалу", - зауважив Гроссі.

Реклама:

Також, за його словами, МАГАТЕ, на прохання України, провело перевірки на 3 об'єктах у зв'язку із заявами РФ про нібито наявність "брудних бомб". 

Гендиректор агентства ще раз наголосив, що МАГАТЕ "не виявило жодних ознак незаявленої ядерної діяльності або матеріалів, спрямованих на розробку радіологічних пристроїв розсіювання в цих місцях".

Нагадаємо:

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) провело експертну місію на атомному об'єкті в Харкові: він сильно пошкоджений обстрілами, але без будь-яких ознак "радіологічного викиду або перенаправлення заявленого ядерного матеріалу".

Міжнародне агентство з атомної енергії завершило інспекцію на Південноукраїнській АЕС, її визначили успішною.

Інспектори МАГАТЕ після фейкових заяв РФ про "брудні бомби" на прохання України завершили перевірки на трьох об'єктах в Україні - ознак незадекларованої ядерної діяльності та матеріалів не виявили.

Економічна правда

Реклама: