ЄС хоче цьогоріч створити платформу для відновлення України

Вівторок, 25 жовтня 2022, 13:39 -

У Євросоюзі розраховують на запуск координаційної платформи для втілення плану з відновлення України до кінця цього - початку наступного року.

Про це президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила на відкритті Міжнародної експертної конференції щодо відновлення, відбудови й модернізації України у Берліні 25 жовтня.

Як наголосила фон дер Ляєн, Україна потребує термінової допомоги для відновлення вже зараз, та нагадала про результати конференції у Лугано щодо плану відновлення України. А саме, що такий план видбудови визначатиметься самою Україною та буде заснований на принципах прозорості, реформ, підзвітності та верховенства права, демократії, ґендерної рівності, інклюзивності та сталості.

Аби втілити плани в реальність, продовжила президентка ЄК, останні місяці міжнародні партнери обговорювали створення координаційної платформи. На переконання фон дер Ляєн, платформа повинна запрацювати як найшвидше: "бажано, до кінця цього або на початку наступного року".

Реклама:

Крім того, Єврокомісія заявила про готовність надати секретаріат для запуску такої платформи, адже "ми хочемо, щоб робота розпочалася та була виконана". 

Читайте також: План Маршалла з полів Лугано: як будуть відбудовувати Україну за 750 мільярдів доларів

Нагадуємо:

Реклама:

Країни Євросоюзу обговорюють надання Україні щомісячної фінансової допомоги у 1,5 млрд євро, таким чином допомога у 2023 році очікується на рівні 18 млрд євро.

У швейцарському Лугано Україна презентувала план післявоєнного відновлення на суму понад 750 млрд доларів, який включатиме 850 проєктів для відбудови країни.

Реклама: