У Мінекономіки РФ відреагували на статтю Bloomberg щодо рецесії в Росії: Робоча страшилка

Вівторок, 6 вересня 2022, 15:13 -

Глава Мінекономіки РФ Максим Решетніков прокоментував статтю Bloomberg, в якій йдеться, що для уряду Росії підготували внутрішній звіт про тривалу рецесію, назвавши її "робочою страшилкою".

Про це пише "Комерсант".

За словами міністра економіки РФ, матеріал відбиває аналітичні розрахунки, що показують, як розвиватиметься економіка країни без опору санкціям.

Проте, за словами Решетнікова, описаний у статті сценарій - "робоча страшилка".

Реклама:

"До цих сценаріїв треба ставитися як до робочих страшилок. Це аналітичні розрахунки, які ми використовували якраз для розрахунку, що буде, якщо ми не чинитимемо опір, нічого не робитимемо", - сказав він на Східному економічному форумі.

Згідно з останньою оцінкою Мінекономіки РФ, ВВП РФ у 2022 році знизиться на 2,9%. Спочатку у прогнозі Мінекономіки було закладено зниження на 7,8%, після чого прогноз покращили до 4,2%.

Решетніков запевняє, що з 2024 року економіка Росії вийде "у стійкий плюс".

Реклама:

Нагадаємо:

Російські чиновники та економісти в приватному урядовому звіті попереджають про глибоку та тривалу економічну шкоду країні внаслідок санкцій за вторгнення в Україні, написав Bloomberg.

Так, у звіті моделюються три сценарії для російської економіки в наступні роки. Два з трьох сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на рівень до 24 лютого лише наприкінці десятиліття або пізніше. 

За базовим сценарієм наступного року економіка впаде на 8,3% нижче рівня 2021 року, а за "стресовим" сценарієм щонайменше у 2024 році досягне найбільшого падіння у "мінус" 11,9%. За всіма сценаріями тиск санкцій посилюється, і до них може приєднатися більше країн. 

За оцінками звіту, до 2025 року країну можуть покинути близько 200 000 ІТ-спеціалістів, що є першим офіційним прогнозом зростання "відтоку мізків".

У звіті попереджається про "зменшення обсягів виробництва в ряді експортно-орієнтованих секторів", починаючи від нафти і газу і закінчуючи металургією, хімічною промисловістю та виробами з деревини. Хоча пізніше можливе деяке відновлення, "ці сектори перестануть бути рушійними силами економіки".

Згідно зі звітом, повне припинення поставок газу в Європу, на головний експортний ринок Росії, може коштувати до 400 мільярдів рублів (6,6 мільярда доларів) на рік у вигляді втрачених податкових надходжень. Повністю компенсувати втрату продажів новими експортними ринками не вдасться навіть у середньостроковій перспективі.

Читайте також: Санкції наче не завдають сильного удару по Росії, але це не так. Дослідження економістів

Економічна правда

Реклама: