Індекс продовольчих цін у світі знижується п’ятий місяць поспіль – ФАО

Субота, 3 вересня 2022, 15:30 -
 
gettyimages

Світові ціни на продовольство продовжують знижуватись п'ятий місяць поспіль після рекордного максимуму в березні 2022 року.

Про це повідомляє Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Зниження продовольчих цін у світі є позитивною тенденцією та все ж серпневі показники  на – 7,9% вище, ніж роком раніше.  

Індекс цін на рослинні олії знизився на 3,3% проти попереднього місяця. Індекс цін на зернові  на 1,4% зменшився у порівнянні з липнем, але зріс на 11,4% значення серпня 2021 року.

Реклама:

Індекс цін на м'ясо в серпні на 1,5% нижче ніж у липні, що також стало другим поспіль місячним зниженням з рекордно високого рівня, досягнутого в червні 2022 року, але залишився на 8,2% вище свого відповідного значення рік тому.

Попри зниження індексу цін другий місяць поспіль на молочні продукти, він все одна на 23,5% вищий ніж рік тому.

У серпні світові ціни на пшеницю впали на 5,1%, зафіксувавши зниження третій місяць. Це зумовлено поліпшенням перспектив виробництва, особливо в Канаді та США і РФ, а також відновленням експорту з портів Чорного моря з України вперше за більш ніж п'ять місяців.

Реклама:

Проте світові ціни на пшеницю залишилися на 10,6% вище своїх значень у серпні минулого року.

Стрімке зростання базового індикатора світових цін на продовольство відбулося у березні, досягнувши історичного максимуму – 12,6%. Індекс цін на продовольство ФАО склав 159,3 пункту, що на 33,6% вище, ніж у березні 2021 року.

У ФАО прогнозують, що світове вирощування зернової продукції знизиться на 39,7 млн тонн. 

Нагадаємо:

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) надасть 30 тисяч тонн насіння озимої пшениці для аграріїв семи регіонів України, які постраждали від війни з Росією.

Сільськогосподарська та продовольча організація ООН (ФАО) планує забезпечити зберігання понад 4 мільйонів тонн зерна, що становить 25% від загальнонаціональної потреби.

Реклама: