В Кремлі порахували прямі збитки фінансовому сектору від санкцій – Bloomberg 

Середа, 14 вересня 2022, 20:48 -

У Міністерстві фінансів РФ порахували прямі збитки для фінансового сектору країни внаслідок запроваджених країнами Заходу санкцій за її вторгнення в Україну.

Про це пише Bloomberg з посиланням на внутрішній документ Міністерства фінансів Росії у розпорядженні редакції.

Так, фінансовий сектор Росії зазнав сотень мільярдів доларів "прямих збитків" від широких санкцій, запроваджених США та союзниками.

Оцінка, яка включає значні удари по фондовому ринку, банківському капіталу, а також 300 мільярдів доларів валютних резервів, заморожених санкціями, була включена до презентації для наради топчиновників РФ минулого місяця.

Реклама:

Росія оцінила, що внаслідок санкцій втратила:

  • 40% ринкової капіталізації;
  • 300 млрд доларів резервів Центробанку РФ;
  • 4,6 трлн руб у вигляді заморожених євробондів;
  • 10% капіталу банківської системи;
  • 563 млрд руб заморожених роздрібних активів, а також активів, що перебувають у депозитаріях.

Крім того, у презентації зазначається вплив потрапляння під санкції 80% активів банківського сектора, відключення від міжнародної платіжної системи Swift, і втрата доступу до ключового обладнання та програмного забезпечення. Зазначається, що інструменти, зокрема – деривативи, хеджування, єврооблігації та первинні публічні пропозиції, – "практично зникли".

У звіті не наведено загальної оцінки удару від санкцій, і натомість зосереджується на фінансовій системі та не розглядає вплив на економіку в цілому.

Реклама:

Читайте більше у статті: Санкції наче не завдають сильного удару по Росії, але це не так. Дослідження економістів

Нагадаємо:

Російські чиновники та економісти в приватному урядовому звіті попереджають про глибоку та тривалу економічну шкоду країні внаслідок санкцій за вторгнення в Україні, написав Bloomberg.

Так, у звіті моделюються три сценарії для російської економіки в наступні роки. Два з трьох сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на рівень до 24 лютого лише наприкінці десятиліття або пізніше. 

За базовим сценарієм наступного року економіка впаде на 8,3% нижче рівня 2021 року, а за "стресовим" сценарієм щонайменше у 2024 році досягне найбільшого падіння у "мінус" 11,9%. За всіма сценаріями тиск санкцій посилюється, і до них може приєднатися більше країн. 

У звіті попереджається про "зменшення обсягів виробництва в ряді експортно-орієнтованих секторів", починаючи від нафти і газу і закінчуючи металургією, хімічною промисловістю та виробами з деревини. Хоча пізніше можливе деяке відновлення, "ці сектори перестануть бути рушійними силами економіки".

Реклама: