"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна планує знизити потреби у фінансуванні держбюджету в 2023 році до 3 мільярдів доларів на місяць

Неділя, 11 вересня 2022, 13:02 -

 
getty images

Уряд планує зменшити фінансування державного бюджету у 2023 році до 3 млрд доларів на місяць з 5 млрд доларів цього року. 

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на 17-й щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії YES, передає Інтерфакс-Україна.

"Розуміємо, що треба, щоб дефіцит держбюджету був близько $3 млрд на місяць", – сказав Шмигаль. 

Реклама:

Прем’єр зазначив, що США та ЄС дотримуються активної позиції щодо покриття необхідного Україні фінансування, тоді як позиція МВФ поки що досить пасивна.

Наразі цьогорічна фінансова підтримка міжнародної спільноти покриває до 40% бюджетних видатків України. За словами Шмигаля 5 млрд євро від ЄС мають надійти до кінця вересня.

Загалом, за словами міністра фінансів Сергія Марченка, у 2022 році Україна планує отримати близько 30 млрд доларів допомоги, з початку повномасштабного вторгнення, з яких вже отримано близько 17 млрд доларів.

Реклама:

Читайте також: Фінансова допомога від міжнародних партнерів: скільки Україна отримала на 1 вересня

Нагадаємо:

Національний банк очікує, що до кінця року Україна отримає 12 млрд доларів анонсованої допомоги від міжнародних партнерів.

Уряд очікує, що до кінця року Україна отримає решту 3 млрд євро від Євросоюзу в рамках пакету допомоги у 9 млрд євро, при цьому вже ведуться консультації щодо програми на наступний рік.

Європейська комісія у середу запропонувала виділити 5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні.

Реклама: