Ціни на електроенергію у Франції й Німеччині зросли до нових рекордів – Bloomberg

П'ятниця, 26 серпня 2022, 15:23 -

Ціни на електроенергію у Франції та Німеччині зросли до нових рекордів у п'ятницю на тлі обмеження Росією поставок природного газу напередодні опалювального періоду.

Про це пише Bloomnerg.

Зазначається, що ціни на електроенергію бʼють рекорди майже щодня, оскільки РФ обмежує постачання природного газу напередодні опалювального періоду.

Безпрецедентне зростання цін на енергію підживлює інфляцію та загрожує фінансам домогосподарств і підприємств по всій Європі.

Реклама:

Так, ціни на електроенергію у Франції на наступний рік злетіи до понад 1000 євро, ціни на електроенергію зросли більш ніж у 10 разів за останній рік.

"Французький контракт на 2023 рік зріс на 13% до 1022 євро за мегават-годину на European Energy Exchange AG у п'ятницю.

Німецький еквівалент також досяг рекорду, піднявшись до 840 євро за мегават-годину, досягнувши 50% зростання цього тижня.

Реклама:

У скандинавських країнах ціна на наступний рік підскочила на 11% до рекордних 277 євро за мегават-годину", - пише агентство.

"Європейські уряди почали вживати рішучих кроків щодо обмеження споживання енергії, наприклад заборона зовнішнього освітлення будівель у Німеччині та зниження температуру опалення в приміщеннях.

У Великій Британії рахунки за електроенергію зростуть у жовтні після того, як енергетичний регулятор підвищив обмеження витрат. Зростання цін може змусити багатьох людей у ​​країні обмежити використання енергії, оскільки вони не можуть собі це дозволити цієї зими", - додає Bloomberg.

Ціни також зросли, оскільки енергетична компанія Electricite de France SA оголосила, що низка її атомних станцій відновить роботу пізніше, ніж очікувалося.

Ці агрегати будуть ключовим джерелом енергії цієї зими, тоді як природний газ залишається дефіцитним.

Нагадаємо:

Раніше біржова вартість газу в Європі піднялась вище 315 євро за 1 МВтгод - це більше 3300 доларів за тисячу кубометрів.

Ціни на газ у Європі наблизилися до 3200 доларів на торгах у середу – це найвища зафіксована за весь час спостережень ціна, причиною якої є послідовне скорочення Росією поставок до регіону.

Попередній ціновий рекорд було встановлено у понеділок, коли ціни перевищили 3000 доларів за тисячу кубів. Ціни на рівні у понад 2500 доларів востаннє спостерігалися на початку березня, коли вторгнення Росії в Україну сколихнуло ринки. 

Контракти з поставкою у жовтні-лютому котирувалися у понеділок ще дорожче, і закінчили торги на позначці у понад 292 євро за МВт-год. Це вказує на побоювання ринку щодо нестачі блакитного палива у країнах Європи протягом опалювального сезону, оскільки "Газпром" послідовно скорочує свої поставки в регіон. 

Зокрема, російська компанія заявила про зупинку "Північного потоку-1" на три дні наприкінці серпня з метою технічного обслуговування.

Хоча "Газпром" стверджує, що поновить поставки після технічного обслуговування, стрімке зростання ціни контрактів сигналізує невпевненість ринку у таких обіцянках. В середині липня Газпром вже зупиняв поставки "Північним потоком-1" через потребу в техобслуговуванні, і тоді низка топпосадовців ЄС висловлювали готовність до того, що потоки газу не відновляться.

Економічна правда

Реклама: