Ціни на газ у Європі перевалили за 3300 доларів за тисячу кубометрів

Четвер, 25 серпня 2022, 11:35 -

Біржова вартість газу в Європі піднялась вище 315 євро за 1 МВтгод - це більше 3300 доларів за тисячу кубометрів.

Про це свідчать дані біржі ICE.

Так, вартість контрактів на постачання газу з виконанням у вересні на хабі TTF в Нідерландах піднялася в ході торгів до 315,105 (+ 7,86% порівняно з показником 24 серпня) за 1 МВт-год.

Вартість газу в Європі почала різко зростати наприкінці минулого торговельного тижня. Тоді "Газпром" оголосив, що з 31 серпня по 2 вересня планує зупинити постачання газу газопроводом "Північний потік-1".

Реклама:

Компанія повідомила, що планує провести техобслуговування єдиного працюючого газоперекачувального агрегату на станції "Портова" в Ленінградській області РФ.

Газопровід працює зараз на 20% потужності (постачає 33 млн кубометрів газу на добу з можливих 167 млн кубометрів).

Нагадаємо:

Реклама:

Ціни на газ у Європі наблизилися до 3200 доларів на торгах у середу – це найвища зафіксована за весь час спостережень ціна, причиною якої є послідовне скорочення Росією поставок до регіону.

Попередній ціновий рекорд було встановлено у понеділок, коли ціни перевищили 3000 доларів за тисячу кубів. Ціни на рівні у понад 2500 доларів востаннє спостерігалися на початку березня, коли вторгнення Росії в Україну сколихнуло ринки. 

Контракти з поставкою у жовтні-лютому котирувалися у понеділок ще дорожче, і закінчили торги на позначці у понад 292 євро за МВт-год. Це вказує на побоювання ринку щодо нестачі блакитного палива у країнах Європи протягом опалювального сезону, оскільки "Газпром" послідовно скорочує свої поставки в регіон. 

Зокрема, російська компанія заявила про зупинку "Північного потоку-1" на три дні наприкінці серпня з метою технічного обслуговування.

Хоча "Газпром" стверджує, що поновить поставки після технічного обслуговування, стрімке зростання ціни контрактів сигналізує невпевненість ринку у таких обіцянках. В середині липня Газпром вже зупиняв поставки "Північним потоком-1" через потребу в техобслуговуванні, і тоді низка топпосадовців ЄС висловлювали готовність до того, що потоки газу не відновляться.

Економічна правда

Реклама: