"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Свого не вистачить: у Раді назвали, скільки газу доведеться імпортувати до зими

Середа, 24 серпня 2022, 10:41

НАК "Нафтогаз України" необхідно імпортувати до 3 млрд кубометрів природного газу для проходження опалювального сезону, в українських компаній можна викупити лише 1,2 мільярда кубометрів.

Про це повідомив голова Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, передає Інтерфакс-Україна.

"До кінця року 1,2 млрд куб. м можна викупити (в українських приватних видобувачів), але до 3 млрд нам потрібно імпортувати газ, щоб був баланс", - сказав він в організованому Центром економічної стратегії "Огляді економіки в серпні. Чи буде взимку тепло та світло".

Депутат пояснив, що в умовах заборони на експорт природного газу з України газ приватних газовидобувників накопичується у підземних сховищах газу (ПСГ), і без його викупу "Нафтогазом" створюючи необхідний тиск підйому газу зі сховищ у опалювальний сезон.

Реклама:

Викуп 1,2 млрд куб. м дозволить забезпечити українські газовидобувні компанії необхідними фінансовими ресурсами, вважає голова парламентського комітету.

Герус припустив, що після завершення опалювального сезону заборону експорту газу з України можна буде скасувати, наприклад, з 1 березня 2023 року.

Нагадуємо:

Реклама:

НАК "Нафтогаз України" навряд чи зможе накопичити в підземних сховищах 19 мільярдів кубометрів газу до опалювального сезону.

Кабінет Міністрів зобов’язав НАК "Нафтогаз України" сформувати запаси природного газу у сховищах обсягом щонайменше 19 мільярдів кубометрів, зокрема за рахунок купівлі видобутого на території України природного газу.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив Міністерству фінансів опрацювати механізм спрямування коштів, отриманих державою від ренти на видобуток природного газу, на його закупівлю у внутрішніх видобувачів.

Станом на 8 серпня запаси газу в підземних сховищах (ПСГ) країни сягнули 12,2 млрд куб. м.



Реклама: