Франція націоналізує атомного гіганта EDF за майже 10 мільярдів доларів

Вівторок, 19 липня 2022, 11:38 -
 
getty images

Французький уряд планує викупити частину акцій напівдержавної атомної енергетичної компанії Electricite de France (EDF) за 9,9 млрд доларів, аби повністю її націоналізувати на тлі енергетичної кризи в Європі.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Міністерство фінансів Франції. Це створює премію в 53% проти вартості 7,84 євро на момент закриття акцій EDF 5 липня – за день до того, як прем’єр-міністерка Франції Елізабет Борн оголосила про націоналізацію.

За даними Міністерства фінансів, пропозицію потрібно подати до ринкового регулятора Autorite des Marches Financiers до початку вересня, аби закрити угоду до середини жовтня.

У розпалі енергетичної кризи в Європі через скорочення поставок енергоресурсів з Росії Франція хоче повернути обтяжену боргами EDF у повну державну власність, аби контролювати рахунки домогосподарств за електроенергію, і при цьому здійснювати масштабні інвестиції для зменшення залежності країни від імпорту викопного палива.

Реклама:

У переглянутому бюджеті на 2022 рік, який цього тижня розгляде французький парламент, держава запросить 12,7 млрд євро кредитних коштів для покриття націоналізації EDF та інших можливих операцій у найближчі місяці та роки.

Реактори енергокомпанії наразі страждають від фізичного зношування, тоді як будівництво нових об’єктів гальмується через відтермінування та перевитрати коштів. Такі результати роботи в поєднанні з державним обмеженням цін на електроенергію зробили борговий тягар EDF ще більш нестійким.

Читайте також: Росія скручує крани. Як ЄС готується до безпрецедентної газової кризи

Реклама:
Нагадуємо:

Міжнародне енергетичне агентство попередило, що Європа у контексті скорочення поставок газу з Росії повинна "використати кожен день, що залишився" і негайно скоротити споживання напередодні зими.

Реклама: