Українські переселенці не будуть двічі сплачувати податки у Польщі – роз'яснення

Понеділок, 18 липня 2022, 18:39 -


Інновації в дії

Українці можуть зберегти податкову резидентність України та не сплачувати податки в Польщі.

Про це йдеться в офіційному листі Міністерства фінансів Польщі у відповідь на запит Офісу ефективного регулювання (BRDO) та IT-асоціації України.

У травні BRDO та IT-асоціація України звернулись до уряду нашої держави та Міністерств фінансів Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини з проханням не змінювати податкове резиденство біженців-підприємців, які опинилися в цих країнах. 

У Мінфіні Польщі відповіли, що українці, які працюють віддалено, можуть не сплачувати податки в цій країні. 

"Як основне правило, ми не виключаємо можливість збереження центру життєвих інтересів українців в України протягом війни", - йдеться в заяві Департаменту подоходного податку Міністерства фінансів Польщі.

"Таким роз’ясненням країна-сусід знов проявляє солідарність з українським народом та не намагається тлумачити на свою користь питання визначення "центру життєвих інтересів" українців, навіть якщо вони будуть знаходиться у Польщі більше 183 днів", - пояснили в BRDO.

Там нагадали, що саме перебування в Європі строком більше 183 днів може створити юридичну невизначеність в статусі податкової резидентності українських біженців та може призвести до необхідності сплати податків в країні тимчасового перебування.

Економічна правда