У Фонді держмайна хочуть й надалі звільнити від сплати оренди в регіонах, де велись бойові дії

Понеділок, 18 липня 2022, 15:53 -

Фонд державного майна України ініціюватиме продовження звільнення від орендної плати на держмайно в областях, де були і тривають бойові дії.

Про це розповіла  в. о. голови ФДМУ Ольга Батова в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

"Ми точно це ініціюватимемо. Є необхідність зробити звільнення від оренди для морських портів, наприклад. Адже вони не працюють. Розумію, що Мінфін буде проти, але знову знаходитимемо консенсус", – повідомила Батова.

Крім цього, ближче до серпня Фонд ініціюватиме продовження терміну знижок для областей, де вони діють до вересня, а активні обстріли та бойові дії продовжуються.

Реклама:

Під час воєнного стану ФДМУ запровадив систему пільг та знижок для багатьох категорій орендарів. Зокрема, до 30 вересня звільнено від орендних платежів території областей, де відбувалися бойові дії: Київської, Чернігівської, Сумської, Харківської, Запорізької, Миколаївської та м. Києва (крім адміністративно-територіальних одиниць на визначених територіях). 

Орендарів на територіях Кіровоградської, Дніпропетровської, Житомирської та Одеської областей було звільнено від орендної плати до 30 травня.

Після закінчення цих термінів на зазначених територіях орендна плата нараховується у розмірі 50% від розміру плати, встановленої договором, з урахуванням її індексації. 

Реклама:

Знижка діє в період дії воєнного стану, протягом трьох місяців після його закінчення, але в будь-якому випадку до 31 грудня 2022 року.

Також на всій території України, крім областей, де тимчасово застосовуються інші пільги, орендарям держмайна надається знижка 50%, орендарям єдиних майнових комплексів - 25%.

"У західних областях, які не постраждали від активних бойових дій (Львівська, Закарпатська, Волинська області), від орендарів надійшло близько 70% запланованих платежів. Водночас, якщо говорити про південну Україну, зокрема про Одесу або Миколаїв, Фонд фіксує зниження орендних виплат у районі 50% запланованих", – додала Батова.

Загалом більшість регіональних відділень Фонду держмайна звітують про майже дворазове падіння надходжень від оренди.

"Багато в чому зростання орендних виплат залежить від масштабів і тривалості бойових дій на території нашої держави. Ми сподіваємося, що до кінця 2022 року ділова активність у більшості регіонів відновиться, що позитивно вплине на суму орендних надходжень", – резюмувала очільниця Фонду.

Читайте також: Проста оренда державного майна

Нагадуємо:

У травні уряд відновив програму оренди державного майна, передбачивши пільги та знижки на час воєнного стану.

До кінця 2022 року уряд звільнив від орендної плати за договорами оренди державного та комунального майна фізосіб і ФОП, призваних або прийнятих на військову службу у період воєнного стану.



Реклама: