У Німеччині розглядають націоналізацію частини "Північного потіку-2" – ЗМІ

П'ятниця, 24 червня 2022, 13:51 -
 
nord-stream2.com

Німецький уряд допускає експропріацію частини трубопроводу "Північний потік-2", аби з'єднати її з мобільним терміналом СПГ та забезпечити надійне газопостачання в країні.

Про це пише німецьке видання Spiegel.

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну та на тлі скорочення поставок з Росії Німеччина почала купувати зріджений газ з інших можливих джерел. Водночас виникає проблема доставки цього газу в мережу, адже два заплановані термінали СПГ у Вільгельмсхафені та Брунсбюттелі неможливо запустити найближчим часом.

Відтак Федеральне міністерство економіки розглядає можливість націоналізації частини трубопровідної системи, яка знаходиться на території Німеччини, і відрізати її від решти трубопроводу. При цьому трубу, що веде від суші до моря, можна  підключити до мобільного терміналу СПГ.

Реклама:

Перевагою такого плану є те, що на кінці газогону є повна розподільна мережа з компресорами та лініями, які можуть транспортувати газ безпосередньо до південної Німеччини. Саме східна та південна Німеччина наразі найбільше залежать від газу з РФ. У Мінекономіки країни вважають, що інфраструктура газогону ідеальна.

Водночас план має свої ризики: хоча технічно його можна підняти і розрізати, це може спричинити серйозні екологічні проблеми. Територія охороняється природним законодавством через регламент Natura 2000, який має особливо суворі вимоги. Кожна зміна в газопроводі майже неминуче викликає процедуру затвердження нового плану, включно з оцінкою впливу на довкілля.

Наразі компанія Nord Stream 2 є неплатоспроможною, холдинговою компанією в Цузі, якою керує адміністратор зі Швейцарії. Як наслідок, питання власності ще донедавна "Газпромівської" труби залишається неясним.

Реклама:

Нагадуємо

Оператор російського газогону "Північний потік-2" мусив оголосити себе банкрутом через санкції Заходу.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 22 лютого заявив про зупинку сертифікації Північного потоку - 2. Газогін, що належить однойменній "дочці" Газпрому, було побудовано для транспортування російського газу безпосередньо до Німеччини в обхід України.

Газовий монополіст неодноразово використовував ПП2 як важіль газового шантажу на Європу, чим утримує ринок на рекордно високих цінах ще з минулого року. 

Реклама: