США продовжили ліцензію на транзакції в енергетиці з низкою підсанкційних російських банків

Вівторок, 14 червня 2022, 19:55 -
 
getty images

Сполучені Штати у вівторок продовжили до 5 грудня термін дії ліцензії, яка дозволяла транзакції, пов’язані з енергетикою, з низкою підсанкційних російських банків.

Про це йдеться у документі, опублікованому на сайті Міністерства фінансів США.

А саме, ліцензія дозволяє такі транзакції з російським Сбєрбанком, ВТБ, банком "Откритіє", "Альфа-банком", Совкомбанком, Внєшекономбанком (ВЕБ.РФ) та Центробанком РФ, а також їхніми "дочками".

Йдеться про транзакції, пов’язані з купівлею, видобутком, виробництвом чи обробкою нафти та нафтопродуктів, газу та інших енергоносіїв, зокрема вугілля, деревини, урану, аграрної продукції для виробництва біопалива. Також дозволяються транзакції щодо виробництва чи передачі електроенергії будь-якими способами.

Реклама:

Наголошується, що ліцензія не допускає транзакцій, заборонених санкціями проти державного боргу Росії, не дозволяє відкривати чи утримувати кореспондентські рахунки у Центробанку РФ, а також проводити операції з підсанкційними особами.

Доповнено: Як пише Financial Times, ліцензія дозволить американським банкам продовжувати обробляти транзакції, пов’язані з енергетикою, не порушуючи санкцій проти Росії. У рамках оригінального пакету санкцій проти Росії США надали своїм банкам таку ліцензію терміном до 24 червня.

У Мінфіні США кажуть, що таким чином привели свої правила у відповідність до термінів запровадження нафтового ембарго з боку ЄС.

Нагадуємо:

США в рамках "енергетичного" пакету санкцій у березні заборонили своїм громадянам здійснювати нові інвестиції в енергетичний сектор Росії та фінансувати іноземні компанії, які здійснюють такі інвестиції.

Раніше США не продовжили дію ліцензії, яка дозволяла Росії дотепер обслуговувати свій держборг перед власниками облігацій у США – до кінця року країна має понад 1 млрд доларів боргу, який потрібно погасити.

Реклама: