Путін підписав указ про оплату за газ в рублях, але є одне "але"

Четвер, 31 березня 2022, 16:31 -
 
getty images

Президент РФ Владімір Путін підписав указ щодо оплати країнами Євросоюзу газу в рублях, але, ймовірно, для ЄС нічого не зміниться.

Про це він заявив під час пресбрифінґу у четвер, повідомляють кремлівські ЗМІ, указ на сайті.

Для цього країни, які агресор вважає "недружніми" (тобто які наклали санкції проти РФ за вторгнення в Україну), мають відкрити рахунки в російських банках. Новий порядок набуде чинності 1 квітня, а контракти, які не виконують вимоги указу, будуть розірвані.

"Якщо недружні країни не платитимуть з 1 квітня в рублях – вважатимемо це невиконанням зобов'язань щодо газових контрактів, у такому разі чинні контракти будуть зупинені", – заявив він.

Реклама:

Указ Путіна про оплату газу в рублях стосується лише постачання "Газпромом" трубопроводами.

Працюватиме це так: у Газпромбанку (який досі не є під санкціями і не відрізаний від SWIFT) для іноземних покупців відкриють спеціальні рублеві рахунки для розрахунків за газ. Як вчора сам Путін і заявив, для компаній в ЄС нічого не зміниться і вони зможуть далі платити в євро, а банк вже конвертуватиме валюту в рублі. 

Тому наступний крок, як випливає з указу Путіна – Газпромбанк на Мосбіржі продаватиме отриману валюту.  Ба більше, урядова комісія з іноземних інвестицій може видавати дозволи на оплату газу не в рублях.

Нагадуємо:

У середу Путін погодився отримувати виплати за газ від ЄС у євро – заявив, що гроші надсилатимуть на рахунок у Газпромбанку.

Позиція, озвучена раніше країнами Великої Сімки щодо неможливості сплачувати за російський газ в рублях, поширюється на всі країни ЄС. Блок заявив, що виплата в рублях була б порушенням контрактів і ніхто з них на це не піде.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: