Німеччина запускає резервний енергетичний план: боїться, що РФ зупинить поставки газу

Середа, 30 березня 2022, 11:18

Німеччина активувала план надзвичайної ситуації, аби скерувати обмежені поставки енергоносіїв у разі, якщо Росія припинить постачати газ через відмову сплачувати за нього в рублях.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на заяву віцеканцлера та міністра економіки Німеччини Роберта Габека.

Уряд у Берліні ініціював перший із трьох можливих етапів плану щодо обмежених поставок енергії, який передбачає інтенсивний моніторинг споживання та запасів газу.

"Це рішення ухвалене на випередження", - сказав Габек. "Від російської сторони було кілька заяв про те, що, якщо цього (сплати в рублях – ЕП) не станеться, поставки будуть припинені".

Реклама:

Міністр сказав, що із постачанням енергії наразі проблем немає, а газові сховища Німеччини заповнені на 25%.

Буде створено робочу групу, яка збиратиметься щодня для моніторингу ситуації, і міністр закликав компанії та споживачів допомагати, зменшуючи споживання енергії, де це можливо. Урядові чиновники також спілкуватимуться з постачальниками енергії та основними споживачами, щоб обговорити, як визначати пріоритетність використання газу.

На третьому етапі плану надзвичайних ситуацій німецька держава візьме на себе управління доступними постачаннями енергії.

Нагадуємо:

Позиція, озвучена раніше країнами Великої Сімки щодо неможливості сплачувати за російський газ в рублях, поширюється на всі країни ЄС.

Президент РФ Владімір Путін доручив уряду "Газпрому" і центробанку країни щомісяця звітувати про переведення газових контрактів з ЄС в рублі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: