Акціонери Toshiba відхилили план розділення корпорації на дві частини

Четвер, 24 березня 2022, 14:57

Акціонери японської корпорації Toshiba відхилили план керівництва щодо розділення бізнесу на дві частини.

Про це пише The Wall Street Journal.

Це зумовлено сильним опором з боку іноземних акціонерів. Частина з них хоче, щоб компанія була продана тому, хто запропонує найвищу ціну, пише газета.

Згідно з планом, Toshiba мала б виокремити свій бізнес електронних пристроїв, а інший підрозділ займався би енергетикою та інфраструктурними підприємствами, включаючи турбіни та системи очищення води.

Реклама:

Процес поділу компанії після схвалення з боку акціонерів планували завершити до березня 2024 року.

"Багато іноземних інвесторів напередодні голосування заявили, що вони не вірять, що керівництво та рада компанії достатньо старалися, щоб отримати пропозиції від приватних інвестиційних компаній щодо купівлі всієї Toshiba.

Такий викуп, хоча й незвичний для традиційної корпоративної культури Японії, може дозволити інвесторам відносно швидко вийти зі своїх інвестицій Toshiba з прибутком", – пише видання.

Члени правління Toshiba заявляли, що вони мали контакти з потенційними приватними інвесторами, але не отримали конкретної пропозиції для всієї компанії.

За їхніми словами, потенційні покупці навряд чи запропонують хорошу ціну за компанію в її нинішньому вигляді через різноманітність бізнесу – від атомних електростанцій до ліфтів, тому краще спочатку зайнятися оптимізацією структури.

Котирування акцій Toshiba знизилися на 0,7% за підсумками торгів у четвер. За останній рік капіталізація компанії збільшилася майже на 25%, тоді як фондовий індекс Nikkei 225 за цей період втратив 2,3%.

Нагадаємо:

Раніше японська корпорація Toshiba оголосила про реорганізацію та розділення на три самостійні компанії.

Як пише Reuters, рішення про розділ бізнесу продиктоване бажанням Toshiba заспокоїти інвесторів-активістів, які вимагали делістингу компанії після багаторічних скандалів.

У керівництві розраховували, що реформа спонукатиме їх вийти з капіталу техногіганта, повідомили джерела агентства.

Криза в Toshiba почалася у 2015 році, коли компанії довелося заплатити найбільший у корпоративній історії Японії штраф за фальсифікацію фінансової звітності, пише WSJ.

Скандали продовжилися у 2021 році. Опублікована в червні доповідь показала, що керівництво Toshiba та уряд Японії заважали іноземним інвесторам отримати вплив у раді директорів.

У квітні глава компанії Нобуякі Куруматані подав у відставку.

Згодом Toshiba змінила плани щодо реорганізації: там планували розділення на дві самостійні компанії, а не на три.

Економічна правда

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим, і які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: