"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Франшизи McDonald’s далі працюють в РФ попри рішення компанії

П'ятниця, 18 березня 2022, 18:31 -

Низка ресторанів McDonald’s, які працюють за франшизою, продовжили надавати послуги росіянам, попри рішення компанії зупинити операції в країні-агресорі.

Про це спершу повідомили російські ЗМІ.

Наприклад, у кремлівському ТАСС зазначається, що працюють ресторани в аеропортах Москви та вікна "МакЕкспрес" біля станцій метро столиці агресора.

Окремі заклади справді досі працюють в РФ. Вони оперують за франшизою McDonald's і фактично не входять до корпорації, а виступають окремими юрособами з дозволом на використання бренду за умови дотримання стандартів мережі. 

Реклама:

Компанія, яка видає ліцензію, може відкликати її у франчайзі за порушення контракту. Якщо ж відповідних підстав у контракті немає, доведеться йти до суду.

Як пише профільне російське видання Franshiza, у Росії працює три франчайзингові мережі McDonald’s: компанії "Развітіє Рост" (оператор закладів в аеропортах), "ГіД" (оператор McDonald’s в Сибірі) та "Регіональна мережа підприємств харчування" (працює в Республіці Башкортостан, Татарстан, Комі, Марій Ел, а також Чувашії, Удмуртії, та ще 7 областях РФ). Усього – 120 таких закладів.

Остання мережа, яка є найбільшою в РФ, належить казахському олігарху Кайрату Боранбаеву. В середу, 16 березня, його затримали в Алма-Аті за "розкрадання в особливо великих розмірах". Натомість "ГіД", який володіє 25 закладами в РФ, прямо заявив, що роботу продовжить.

McDonald’s не єдина компанія, яка зіткнулася з перешкодами "по той бік". Американська мережа закладів харчування Burger King також не може зупинити роботу ресторанів в РФ, адже  партнер мережі в РФ відмовляється їх закривати.

ЕП також перевірила, чи працює в Москві доставка McDonalds. Хоча на офіційному сайті можливо обрати пункти меню, мапа не дозволяє обрати жодну московську адресу, адже "доставка з найближчого McDonald’s тимчасово неможлива", або "не вдається знайти McDonald’s для доставки".

Нагадуємо:

McDonald's оголосив, що тимчасово закриє 850 ресторанів у Росії, майже через два тижні після того, як російські війська вторглися в Україну.

У Росії ТОВ "Русское Поле-Логистик" подало заявку на реєстрацію логотипу "Дядя Ваня" - айдентика копіює зовнішній вигляд бренду всесвітньої мережі ресторанів McDonald's.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: