Іспанія заблокувала яхту за 130 мільйонів євро – може належати російському олігарху Чемезову

Вівторок, 15 березня 2022, 00:15
 
EL PAÍS

У Барселоні Головне управління торгового флоту наказало заблокувати яхту Valerie вартістю 130 млн євро, яка може належати російському олігарху та другу Путіна Сергію Чемезову.

Про це повідомляє іспанське видання EL PAÍS.

Судно довжиною у 85 метрів заблокували, аби перевірити його зв’язки з підсанкційними російськими громадянами. Valerie пов’язана з олігархом Сергієм Чемезовим, головою компанії-гіганта з виробництво зброї "Ростєх".

Між олігархом і кораблем існує заплутана мережа офшорних компаній. Це з’ясували журналісти в рамках розслідування Pandora Papers, у якому брали участь представники EL PAÍS.

Реклама:

Повідомляється, що протягом останніх тижнів уряд Іспанії через Головне управління торгового флоту запитував у портів інформацію про судна, що ходять під прапором або належать Росії, аби перевірити, чи не потрапляють вони під санкції ЄС.

Військово-морський флот Іспанії не має повноважень для арешту майна, тому наразі не зрозумілий механізм можливих втручань чи, наприклад, конфіскації майна, як у Франції чи Італії.

Розслідування Pandora Papers показало, що власником корабля є Delima Services Limited, офшорна компанія, пов’язана з дочкою другої дружини Чемезова Анастасією Ігантовою. 

Таким чином Іспанія вперше приєднується до європейських країн, які почали вживати заходи проти активів підсанкційних російських олігархів, хоча ще не встигла конфіскувати майно, як це роблять Італія та Франція.

Нагадуємо:

Американські посадовці перевіряють право власності на суперяхту "Шехерезада" вартістю 700 млн дол і вважають, що вона може бути пов'язана з президентом РФ Путіним.

Італія заморозила дві вілли російського олігарха Володимира Соловйова вартістю 8 млн євро, а також віллу олігарха Алішера Усманова. Ця ж країна наклала арешт на яхту російського олігарха Андрія Мельниченка вартістю 530 млн євро.

512-футова яхта Dilbar вартістю майже 600 млн дол російського мільярдера Алішера Усманова, який потрапив під санкції Європейського Союзу, була конфіскована німецькою владою в північному місті Гамбурзі.

Раніше у Франції вилучили яхту Amore Vero керівника "Роснефти" Ігоря Сєчина.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим та які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатись можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: