ЄС схвалить нові санкції проти російських нафтових компаній, але купувати нафту продовжить

Понеділок, 14 березня 2022, 16:52

Євросоюз у понеділок має схвалити нові санкції проти Росії, зокрема проти нафтових компаній "Роснефть", "Транснефть" і "Газпром нефть", але купувати нафту в агресора продовжить.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на співрозмовників.

Ці три компанії вже підпадають під санкції ЄС щодо кредитів і фінансування боргу.

За новими обмеженнями, громадяни країн блоку не зможуть інвестувати в них. Це заморозить фінансування російських компаній з джерел у ЄС у нові проєкти з виробництва та розвідки всіх видів викопного палива.

Реклама:

Проте уряди країн блоку стримані страхом суттєвого зростання цін на нафту, тож вони наполягали на роз’ясненні, чи не завадять нові заходи купівлі нафти Євросоюзом у підсанкційних компаній.

За словами співрозмовника Reuters, багато урядів ЄС просили передбачити в тексті винятки, які б дозволили компаніям оплачувати свої рахунки перед російською стороною і продовжувати купувати їх нафту.

Це призвело до невеликої затримки в ухваленні нових санкцій, які були подані на затвердження в неділю.

Після деяких змін до тексту, аби чітко визначити, що нафту можна буде купувати в російських компаній, посли ЄС збираються обговорити та схвалити змінену пропозицію в понеділок.

Нагадуємо:

Євросоюз готує новий пакет санкцій внаслідок вторгнення Росії в Україну, націлений на 15 російських бізнесменів та пропагандистів, заборону інвестицій в енергетику та нове ембарго. Його мають схвалити в понеділок.

Зокрема, розглядається можливість заборони експорту в Росію автомобілів вартістю понад 50 тис євро.

"Економічна правда" тепер у Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим та які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатися можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: