"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США скасовують привілеї в торгівлі з РФ, вводять нове ембарго та забороняють експорт предметів розкоші

П'ятниця, 11 березня 2022, 17:34

Президент США Джо Байден заявив про нові санкції проти Росії, які включають скасування торговельних привілеїв з боку США та країн "Великої сімки", а також нове ембарго на російські діаманти, морепродукти та горілку.

Про це він заявив у своєму зверненні.

На такі кроки Сполучені Штати йдуть разом з країнами "Великої сімки" (Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія, Сполучене Королівство) та Євросоюзу.

Передусім Росію позбавляють статусу найбільшого сприяння, тобто торговельних привілеїв. Скасування статусу дозволить країнам підняти мита та бар’єри для торгівлі з РФ, тобто скоротити обсяг імпорту-експорту з агресором.

Реклама:

Для скасування статусу необхідне рішення Конгресу США, але, як зазначив Байден, такий крок має біпартійну підтримку. Разом з подібними діями країн "Великої сімки", яка відповідає за половину світової економіки, це стане ще одним болісним ударом для РФ, заявив Байден.

Крім того, США та лідери G7 домовляться про те, аби Росія не могла отримати фінансування від провідних багатосторонніх фінансових установ, таких як Міжнародний валютний фонд і Світовий банк.

Байден готується підписати указ, яким заборонить експорт предметів розкоші до РФ: одягу, годинників, авто та інших товарів, які часто купують російські еліти. Вартість експорту таких товарів сягає 550 млн дол на рік.

Цим же указом Байден планує заборонити імпорт до США товарів з важливих для російської економіки секторів: морепродуктів, алкогольних напоїв, діамантів. Це позбавить Росію надходжень від експорту на понад 1 млрд дол і "гарантує, що громадяни США не будуть брати участь у війні Путіна".

Нова хвиля заходів від США також включає розширення переліку підсанкційних осіб. До нього додано Юрія Ковальчука, якого називають "персональним банкіром Путіна", який очолює раду директорів банку Росія, та інших посадових осіб підсанкційних банків.

Нагадуємо:

Раніше повідомлялося, що Сполучені Штати розглядають заборону імпорту російського алкоголю та морепродуктів.

Також очікувалося, що Байден закликатиме країни G7 та ЄС до припинення нормальних торговельних відносин з Росією, ніж дати старт підвищенню мит на російський імпорт.

"Економічна правда" тепер має Telegram. Ми відстежуємо, як швидко падає путінський режим та які компанії приєднуються до бойкоту агресора. Підписатись можна тут.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: