Франція надасть Україні 200 мільйонів євро кредиту і фінансові гарантії на 1 мільярд

Вівторок, 8 лютого 2022, 19:50 -
 
фото: оп

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Франція виділить Україні 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги. Згодом в Офісі президента пояснили, що йдеться про 200 млн євро кредитту і фінансові гарантії на 1 млрд євро.

Про це він сказав під час прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Франції Макроном.

"Ми дуже цінуємо такий крок солідарності з боку Франції - виділення 1,2 млрд євро макрофінансової допомоги Україні", - заявив Зеленський.

За його словами, це "справді допоможе стабілізувати нашу економіку".

Реклама:

"Ми зараз уже непогано йдемо, але це потужний крок для економічної стійкості України", - резюмував президент.

Доповнено. Як уточнили в ОП, йдеться про 1,2 млрд євро програмного фінансування, яке може бути використане на конкретні проєкти розвитку.

"Додатково до вже виділеної макрофінансової підтримки в 1,2 мільярда євро від Європейського Союзу французька сторона виділяє ще 1,2 мільярда євро програмного фінансування", - заявив заступник керівника ОП Ростислав Шурма.

Зокрема, Міністерство економіки та фінансів Франції надасть уряду України 200 млн євро кредиту, а також фінансові гарантії на 1 млрд євро. Під ці гарантії Україна зможе отримати кредити у французьких банках на пільгових умовах.

Як зазначив Шурма, ці кошти можуть бути спрямовані на конкретні проєкти розвитку, погоджені з французкою стороною.

"Напрямки, на які можуть бути використані ці кошти, будуть додатково погоджені з французькою стороною й передбачатимуть залучення французьких постачальників та підрядників", - додав він.

Нагадаємо:

Президент Володимир Зеленський розповів про інфраструктурні проєкти, які Україна реалізує разом із Францією, зокрема, про постачання 130 локомотивів компанії Alstom на суму 900 млн євро.

Раніше Європейська комісія підтримала рішення про виділення Україні 1,2 млрд євро фінансової допомоги на тлі російської загрози.

Перший транш у 600 млн євро Україна отримає майже безумовно: щойно Рада Європи та Європарламент погодять відповідне рішення, а ЄС та Україна домовлять щодо структурних реформ у Меморандумі про взаєморозуміння

Для того, аби отримати другий транш, Україні доведеться попрацювати. Як і протягом попередніх програм допомог від ЄС, нова буде пов’язана зі співпрацею України та Міжнародного валютного фонду.

Наступні 600 млн євро Україна отримає лише у разі виконання погоджених з ЄС структурних маяків, а також – за умови виконання домовленостей з МВФ.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: