Центробанк Росії пропонує заборонити криптовалюти, ідею лобіює ФСБ – Bloomberg

Четвер, 20 січня 2022, 19:15


Кінець епохи офшорів
unsplash

Російський центробанк запропонував повну заборону на використання та створення всіх криптовалют, посилаючись на небезпеку для фінансової системи та навколишнього середовища країни. Заборону лобіює ФСБ.

Про це повідомляє Bloomberg.

У звіті центробанку РФ йдеться, що криптовалюта має ознаки пірамідної схеми і підриває суверенітет монетарної політики.

А майнінг, за словами регулятора, шкодить екологічному порядку денному країни, ставить під загрозу енергопостачання Росії та посилює негативні наслідки поширення криптовалют.

"Потенційні ризики фінансової стабільності, пов'язані з криптовалютами, набагато вищі для ринків, що розвиваються, в тому числі в Росії", - заявляє центробанк.

При цьому, володіння криптовалютами у російській юрисдикції регулятор забороняти не збирається.

"Пропозиція про заборону не стосуватимуться активів, які зберігаються за кордоном у росіян. Люди з офшорними біржовими рахунками зможуть торгувати криптовалютою", - цитує агентство директора департаменту фінансової стабільності ЦБ Єлизавету Данілову.

Спікер нижньої палати парламенту В’ячеслав Володін цього тижня заявив, що створення нормативно-правової бази щодо криптовалют буде пріоритетом на весняній сесії Держдуми.

"Федеральна служба безпеки (ФСБ) лобіювала у глави ЦБ РФ Ельвіри Набіулліної повну заборону, оскільки важко відстежувані платежі все частіше використовуються росіянами для пожертвувань небажаним організаціям, включаючи медіа-ресурси, названі "іноземними агентами", - пише видання з посиланням на джерела.

За їх словами, на фінансування опозиції та ЗМІ припадає незначна частка використання криптовалют в Росії, але у ФСБ стурбовані тим, що проблема зростає.

Речник ФСБ не відповів на запити про коментар.

Економічна правда