Електростанція Ахметова применшила масштаб аварії й не пустила перевірку – ЗМІ

Четвер, 2 грудня 2021, 22:10
 
ФОТО ENERGO.DTEK.COM

Внаслідок аварії на Бурштинській тепловій електростанції, яка належить "ДТЕК" Ріната Ахметова, до довкілля могла потрапити загрозлива кількість миш’яку.

Джерело: спільне розслідування програми "Схеми" та громадської організації "Центр протидії корупції"

Деталі: На початку листопада на Бурштинській ТЕС повідомили про масштабну аварію. У ДТЕК тоді заявили, що йдеться про пошкодження колектору з водою, і шкоди для довкілля не буде. 

Журналісти працювали на місці події та зняли за допомогою дрона наслідки аварії. На кадрах видно затоплену темною рідиною територію ТЕС площею до 10 гектарів.

Реклама:

За словами фахівців, з якими поспілкувались журналісти, найбільш вірогідно йдеться про розрив золошлакопроводу з небезпечними речовинами.

Крім того, колишній працівник ТЕС поспілкувався з авторами розслідування й підтвердив, що з аерознімків видно розрив шлакопроводів, а не колектору води. 

Через золошлакопровід переправляють під тиском небезпечні відходи від згорання вугілля – золу і шлаки, котрі з водою потрапляють у спеціальне місце для зберігання відходів станції – золовідвал.

Незалежна хімічна експертиза, замовлена авторами розслідування, знайшла в рідині з місця аварії перевищення допустимої норми миш’яку. 

Журналісти зафіксували, що адміністрація ТЕС відкачувала цю рідину до водосховища, яке сполучене з притокою Дністра. 

"ДТЕК" в офіційній реакції стосовно сюжету "Схем" зазначило, що розриву золошлакопроводу не було, тож і загрози для довкілля аварія не несла. Вони повторили тезу, що стався розрив колектору промливневих вод. Їхня хімічна лабораторія не виявила перевищення шкідливих сполук у водосховищі.

Компанія також наполягає, що в серпні Держекоінспекція здійснила перевірку електростанції та не встановила перевищення шкідливих викидів від допустимих норм.

Передісторія: 

Бурштинська теплова електростанція розташована біля міста Бурштин (Івано-Франківська область) на перетині ліній електропередач, що з’єднують Україну з Угорщиною, Румунією, Словаччиною. 12 енергоблоків (потужністю по 200 МВт кожний) були введені в експлуатацію в 1965–1969 роках.

Згадана аварія трапилася 2 листопада, але тоді адміністрація ТЕС применшила значущість інциденту. Водночас оператор передачі "Укренерго" заявив, що імпорт знадобився через аварії на трьох ТЕС ДТЕК, серед яких була і Бурштинська. У компанії відповіли, що такі звинувачення вважають "політичним тиском".

29 листопада на цій ТЕС знову сталася аварія, внаслідок якої ушпиталили чотирьох працівників із сильними опіками.

Ця електростанція посіла четверте місце в переліку найбільших забрудників атмосферного повітря повітря в Україні, згідно з оцінкою Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: