Бізнесу хочуть дозволити розкрити бенефіціарів через "Дію"

П'ятниця, 19 листопада 2021, 13:41


Інновації в дії
unsplash

Президент ініціював законопроєкт, за яким юридичним особам дозволять розкривати кінцевих бенефіціарів онлайн у "Дії".

Про це повідомляє Офіс президента.

Законопроєкт зареєстровано за номером 6320, його визначено як невідкладний. 

"Україна стала першою країною у світі, яка почала публічно відображати інформацію про кінцевих бенефіціарів юридичних осіб, подавши приклад іншим. Процес подання інформації про бенефіціарних власників цьогоріч було організовано неналежним чином", – пояснює президент Володимир Зеленський потребу у змінах до закону.

За його словами, подати інформацію про бенефіціарних власників можна буде через застосунок "Дія".

Передбачається також можливість автоматичної звірки поданої компаніями інформації з даними державних реєстрів. Це має замінити перевірку паперових документів згідно з електронними реєстрами в ручному режимі та значно прискорить процес реєстрації.

Крім того, буде розроблена методологія визначення кінцевого бенефіціара для юридичних осіб. Юридичні особи матимуть щонайменше шість місяців для подачі інформації з моменту затвердження такої методології, а ті, хто вже подав інформацію, отримають можливість її уточнити.

Розкриття кінцевих власників є частиною Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Це необхідно також для імплементації стандартів Міжнародної групи з протидії відмиванню грошей (FATF) та узгодження законодавства із законодавством ЄС.

У чинній редакції дані про кінцевих власників подаються державному реєстратору. 

Напередодні кінцевого терміну подачі інформації, реєстратори були перевантажені, а компанії фізично не могли виконати вимоги законодавства, про що навіть написав міністр юстиції Денис Малюська.

Читайте більше у статті Миколи Максимчука: Керівникам мільйона компаній загрожують штрафи. Якщо не покажуть схеми з власниками

Нагадуємо:

Бізнес, громадські організації та інші юрособи можуть розкрити своїх бенефіціарів до 11 липня 2022 року.

Термін подачі відомостей про структуру власності та кінцевих бенефіціарів відтермінували на додаткові 9 місяців, до 11 липня. Раніше вони повинні були це зробити до 11 жовтня.

Подавати документи потрібно усім юрособам. Цього не потрібно робити лише політичним партіям, профспілкам, адвокатським об'єднанням, торгово-промисловим палатам, ОСББ, релігійним організаціям, державним органам та комунальним підприємствам. Громадські організації також повинні розкрити бенефіціарів.

Економічна правда