Мецгер прокоментував розслідування Схем: документи треба передати в СБУ

П'ятниця, 8 жовтня 2021, 11:54
 
Євген Мецгер
фото укрінформ

Голова правління Укрексімбанку вважає, що кредит, виданий під заставу, не є проблемним, а відомості щодо зв’язку з непідконтрольною територією потрібно передати до Служби безпеки.

Про це він написав у своєму Facebook.

"Кредит не є проблемним, він належним чином обслуговується. Всі умови по сплаті процентів та тіла кредиту виконуються", – заявив Мецгер.

За його словами, державний банк не зробив жодного порушення: є всі необхідні документи та "ми відкриті до будь-яких перевірок органів досудового слідства".

Реклама:

Мецгер повідомив, що усі грошові кошти, видані банком в якості кредиту, були використані для рефінансування заборгованостей в українських банках та для розрахунку на території України з українською юридичною особою-продавцем активу.

Кредит погодив Кредитний комітет банку, Служба безпеки банку, а також проголосувало правління банку, додав він. Крім того, наглядова рада не мала жодних зауважень до кредиту. 

Журналісти також знайшли документи, що вказують на наявність у Брюховецького підприємства на окупованій території (так зване "ДНР"). Воно діє та сплачує податки окупантам, що підпадає під визначення фінансування тероризму, пояснюють журналісти.

Мецгер вважає, що ці документи мають бути передані в СБУ та має бути проведене розслідування. "Сподіваюсь розслідування буде швидким та суспільство дізнається правду", – написав він. 

Під час інтерв’ю, яке закінчилося нападом на журналістів, він заявив, що власників зареєстрованих на окупованій території компаній і які сплачують там податки, серед позичальників немає. Водночас коли журналісти показали Мецгеру відповідні документи, пролунала фраза: "Я знаю всі ці документи по "ДНР".

Голова Укрексіму знову перепросив перед журналістами "Схем" Кирилом Овсяним і Олександром Мазуром за свою поведінку під час інтерв'ю. Посадовець досі не пояснив таку реакцію – ані на особистій сторінці, ані перед Комісією з етики Укрексімбанку, як раніше зазначила голова наглядової ради Оляна Гордієнко.

60 мільйонів за SkyMall

Встановлено, що Укрексімбанк видав кредит у 60 млн доларів компаніям Сергія Брюховецького – ТОВ "Славіан" та "Оптова мережа 2011". Метою кредиту була купівля ТРЦ "Sky Mall", його ж банк взяв під заставу. Оцінкова вартість активу – 107 млн доларів.

Проте довколо ТРЦ роками точаться судові справи у юрисдикціях різних країн світу. Конфлікт триває ще з 2013 року.

Зокрема, у травні 2021 року повідомлялось, що естонські акціонери Arricano Real Estate Plc направили президенту України та Мін’юсту повідомлення про інвестиційний спір із вимогою відшкодування $750 млн через втрату ТРЦ Sky Mall у Києві. Засновник компанії-позивача – Гіллар Теддер. 

З одного боку, пояснюють журналісти "Схем", через це немає гарантії повернення цього кредиту. Це небезпечно тим, що у держбанках проблемні кредити, як правило, лягають фінансовим тягарем на державний бюджет – а отже, на платників податків.

В Укрексімі це заперечують. Сам Мецгер каже, що аналізувати наявні провадження, і майнові претензії нібито стосуються ексвласників Гілара Тедера та Андрія Адамовського, а не банку або предмету забезпечення.

Підприємство "під окупантами"

Компанії, яким видано кредит, належать підприємцю Сергію Брюховецькому: ТОВ "Славіан" та "Оптова мережа 2011". Відповідно до реєстру юросіб Міністерства юстиції, Брюховецький прописаний у Горлівці.

В Укрексімі кажуть, що на момент укладання кредитної угоди Брюховецький мав дійсну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи та фактично проживав у Києві.

Проте журналісти встановили, що Брюховецький має підприємство, що працює та сплачує податки на тимчасово непідконтрольній території України. Ба більше, воно надає послуги зі спецремонтів підприємствам, що є під прямим контролем угруповання ДНР. 

У держбанку кажуть, що рух коштів у рамках кредитної угоди відбувався або між рахунками в "Укрексимі", або на рахунки позичальників в інших українських банках, або на власний рахунок контрагента. 

Наразі банк стверджує, що немає жодних свідчень про фінансування тероризму в рамках цієї угоди.

Напад на журналістів

4 жовтня "Схеми" повідомили про напад у державному "Укрексімбанку" під час запису інтерв’ю із головою правління цієї фінустанови Євгеном Мецгером прямо у його кабінеті.

Мецгеру не сподобалось одне із запитань журналіста-розслідувача Кирила Овсяного, після чого він наказав охороні "забрати камери" та "дістати із них касети". Журналіст зміг записати те, що відбувалось, на аудіо.

Спершу державний "Укрексімбанк" звинуватив журналістів "Схем" у спробі протиправно заволодіти інформацією з обмеженим доступом і додав, що планує звернутися до правоохоронців.

Згодом "Схемам" вдалося відновити відео та опублікувати його, після чого комунікації банку змінилися, а публікація зі звинуваченням – зникла. На наступний день Євген Мецгер тимчасово склав повноваження на час внутрішнього розслідування.

Згодом йому, та ще двом посадовцям, причетним до нападу, було вручено підозри.

7 жовтня журналісти "Схем" оприлюднили розслідування щодо державного Укрексімбанку, у приміщенні якого днями напали на знімальну групу. Також журналісти показали запитання, через які у них забрали камери й намагалися видалити інтерв’ю.

В "Укрексімбанку" розповіли і свою позицію щодо виданого у квітні 2021 року кредиту у сумі 60 млн дол на купівлю ТРЦ Sky Mall, про який питали журналісти "Схем" під час інтерв'ю.

Дана Гордійчук, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: