Потужності українського транзиту задіяні лише на третину

Четвер, 7 жовтня 2021, 15:33
 
comar

Українська газотранспортна система  використовується менш як на третину від загальної транзитної потужності у 146 млрд м3 на рік.

Про це повідомив оператор ГТС.

У вересні українська газотранспортна система забезпечила транзит 3,3 млрд кубометрів газу до Європи. Найбільші обсяги надійшли до Словаччини — майже 2 млрд м3, або 61,1% від загальних обсягів транзиту. 

До Польщі ОГТСУ протранспортував 332 млн м3 газу, до Угорщини – 742 млн м3, до Молдови – 194 млн м3.

Реклама:

За даними Оператора , на вересень 2021 року Газпром бронював лише 4% від додаткових гарантованих транзитних потужностей. У результаті, середньодобові обсяги транспортування російського газу через територію України цього місяця знизились до 109 млн м3 — до мінімального обсягу згідно чинної транзитної угоди.

Гендиректор ОГТСУ Сергій Макогон розповів, що оператор пропонує близько 80 млн м3 на добу додаткових потужностей для транзиту газу до Європи. Проте на вересень та жовтень не були заброньовані навіть гарантовані 15 млн м3 додаткових потужностей, "не кажучи вже про переривчасті". 

Він додав, що ГТС використовується менш ніж на третину. "Ці незадіяні потужності, що вдвічі перевищують потужності "Північного потоку-2", можуть бути використані для збільшення поставок газу до ЄС", — коментує Макогон.

Транзит газу через Україну за 9 місяців становить 32,7 млрд м3, а середньодобовий обсяг транспортування – 119 млн м3.

Нагадуємо:

У вересні російський монополіст Газпром стрімко скоротив обсяги експорту газу до Європи у спробах добитися сертифікації ПІвнічного потоку - 2.

Внаслідок цього газ на головному європейському хабі TTF злетів 6 жовтня на 40% і встановив новий рекорд у майже 2 тисячі доларів за тисячу кубометрів.

Після того, як РФ заявила про готовність цьогоріч експортувати "рекордні обсяги газу", ціни на газ впали на 700 доларів за тисячу кубів.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!