Міжнародні резерви різко впали після піку виплат за держборгом

Четвер, 7 жовтня 2021, 10:22
 
фото нбу

Міжнародні резерви України скоротилися на 9,2% у вересні внаслідок пікових виплат за зовнішніми зобов’язаннями.

Про це повідомила пресслужба Національного банку.

Так, міжнародні резерви становили 28,7 млрд доларів на 1 жовтня 2021 року.

Всього на обслуговування та погашення державного боргу в іноземній валюті уряд виплатив 2,56 млрд доларів. Зокрема, 2,52 млрд доларів за зовнішніми державними облігаціями, а також 2,1 млн доларів на обслуговування внутрішніх держоблігацій.

Реклама:

Валютні надходження на користь уряду від розміщення ОВДП становили 216,9 млн доларів.

Також вплинула фінансових інструментів унаслідок зміни ринкової вартості та курсів валют. У вересні їхня вартість зменшилася на 202 млн доларів.

НБУ зауважує, що переважно пропозиція валюти на міжбанківському ринку перевищувала попит. Це дало змогу Національному банку викупити в резерви 146,6 млн доларів. 

Водночас в окремий день місяця попит на ринку перевищував пропозицію, тож з метою згладжування девальваційних коливань центробанк продав 7 млн доларів.

Загалом, за підсумком вересня 2021 року чиста купівля валюти Національним банком на валютному ринку становила 139,6 млн доларів.

"Поточний обсяг міжнародних резервів покриває 4 місяці майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій уряду й Національного банку", – резюмують в НБУ.

Нагадуємо:

На 1 вересня міжнародні резерви України зросли на 9,2% до 31,6 млрд доларів, що є найвищим значенням за останні 9 років.

У серпні 2021 року Україна має витратити на погашення і обслуговування держборгу 27,5 млрд грн, у вересні - 104,9 млрд грн.

Мінфін 30 вересня погасив третій і останній випуск облігацій зовнішньої державної позики (ОЗДП) під гарантію США, загальна сума платежу становила понад 1 млрд дол - у т.ч. 1 мільярд доларів погашення єврооблігацій і 7,355 млн доларів процентних платежів.

Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: