Податкова амністія та фінмоніторинг: НБУ дав банкам додаткові роз'яснення

Понеділок, 25 жовтня 2021, 14:12
 
unsplash

Національний банк України оновив свою постанову про порядок відкриття спеціальних банківських рахунків, які використовуються для податкової амністії.

Про це Нацбанк повідомив у відповідь на запит Економічної правди.

Відповідні зміни до постанови Нацбанк ухвалив 30 вересня. Зазначені зміни стосуються права банку звертатися до державних органів, реєстраторів та правоохоронців із запитом про платника податку, який бажає пройти амністію.

Крім цього, постановою уточнено назви документів надання згоди декларанта на направлення банком запитів Державній податковій службі інформації про суми доходу, нарахованого на користь платників податків – фізосіб, і суми утриманого з них податку на доходи фізичних осіб та ЄСВ.

Реклама:

Податкова амністія стартувала з 1 вересня: кого це стосується, які є ризики для декларантів та питання без відповідей

Водночас Нацбанк наголошує, що банк зобов'язаний оцінити ризик ділових відносин з особою, що проходить податкову амністію.

"Окремо зазначимо, що банки мають уникати формального підходу під час встановлення джерел походження активів, що розміщуються на спеціальному рахунку, а також оцінки ризику ділових відносин з клієнтом", — підкреслюють у регуляторі.

Виконувач обов'язків голови Державної податкової служби України Євген Олейніков вважає, що зазначені зміни, які здійснив Нацбанк, допомогли пришвидшити процес амністування коштів платників податків.

"У минулих місяцях (банки – ред.) затягували (реєстрацію спецрахунків для амністії коштів – ред.), сьогодні вже ні. Вони якраз прискорюються. Більш того, банкам це цікаво. Зрештою, це той ресурс, який може і далі в них залишитися, якщо людина вирішить не забирати їх знову готівкою", — повідомив він в інтерв’ю Економічній правді, яке буде опубліковане на сайті незабаром.

"Податкова няня" Гетманцев, фінмоніторинг і зарплати в конвертах: головне з круглого столу про податкову амністію

Олейніков також пояснив, що Нацбанк та інші державні органи дали банкам додаткові роз'яснення щодо їхньої потенційної відповідальності за порушення правил фінансового моніторингу під час податкової амністії.

"Якщо банк чітко дотримався процедури фінансового моніторингу, і в межах цієї процедури він не отримав такої інформації (про кримінальне походження коштів – ред.), він не буде нести відповідальності. Не те, що він не буде проводити фінмоніторинг, а те, що з банку зняли ризик того, що з нього будуть вимагати більше, ніж процедурою передбачено", — додав Олейніков.

Нагадуємо:

З 1 вересня 2021 року в Україні стартувала податкова амністія. Процедура передбачає можливість платників податків задекларувати майно та кошти, з яких раніше ніколи не сплачувалися податки, та сплатити з них податок за зниженою ставкою: від 2,5% до 11,5% (замість 19,5% ПДФО та військового збору).

Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Під час круглого столу щодо податкової амністії, який організувала Економічна правда у вересні, фінансовий моніторинг банків називали однією з найбільших перешкод під час податкової амністії.

Станом на 13 жовтня платники податків задекларували 90,5 млн грн статків та сплатили до бюджету 4,5 млн грн податків в межах податкової амністії.

Ярослав Вінокуров, ЕП

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: