"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Нафтогаз" подав заявку на участь в сертифікації "Північного потоку-2": що це дає

Понеділок, 18 жовтня 2021, 16:39
 
фото Економічна правда

НАК "Нафтогаз" подав заявку німецькому регулятору на участь в процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2".

Про це повідомив глава правління компанії Юрій Вітренко під час пресконференції.

"Нафтогаз", як національна компанія, яка очолює боротьбу за енергетичну безпеку України, відстоює національні інтереси, подала заявку на участь в процесі сертифікації оператора "Північного потоку-2" перед німецьким регулятором", – заявив він.

За словами Вітренка, ПП-2 не може бути сертифіковано, адже ним не було забезпечено відповідність європейському законодавству. 

Реклама:

Водночас через участь у сертифікації оператора газогону Нафтогаз може показати, що такий крок завдасть шкоди конкуренції як німецькому газовому ринку, так і євроринку загалом. Зокрема – ринкам Словаччини, Угорщини, Чехії та Австрії.

Голова НАКу заявив, що Нафтогаз є одним з основних учасників європейського ринку, а відтак зацікавлений у тому, аби цей ринок був конкурентний. 

"Основна позиція в цій конкретній заявці – оператор Північного потоку-2 не може бути сертифікований саме через неконкурентність дій Газпрому через будівництво і запуск в експлуатацію цього газопроводу", – резюмував він.

Вітренко нагадав, що процес сертифікації може остаточно визначити невідповідність оператора ПП-2 європейським законам, а відтак і неможливість його комерційної експлуатації.

Якщо заяву приймуть, пояснив Вітренко, німецький регулятор буде зобов’язаний формально враховувати позицію Нафтогазу. 

Наразі регулятор має 4 місяці (до 8 січня 2022 року), аби прийняти попереднє рішення щодо сертифікації. Далі протягом 2 місяців його оцінює Єврокомісія. Якщо вона залучатиме зацікавлені сторони, цей етап триватиме 4 місяці. Далі регулятор враховує висновок ЄК та ухвалює остаточне рішення.

Вітренко зазначив, що під час Саміту Україна-ЄС, українська сторона передала позиційний документ, у якому була зазначена необхідність залучити Україну як зацікавлену сторону до оцінки ЄК.

Нагадуємо:

Перша нитка російського газопроводу "Північний потік-2" заповнена технічним газом і готова до транспортування палива.

Після того, як РФ заявила про готовність цьогоріч експортувати "рекордні обсяги газу", ціни на газ впали на 700 доларів за тисячу кубів.

Розблокування доступу європейських покупців до придбання російського і центральноазійського газу на східному кордоні України і подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей є юридично обов'язковою передумовою сертифікації "Північного потоку-2".

США та Німеччина у спільній заяві пообіцяли не допустити використання Росією трубопроводу як зброї, однак українська сторона наполягає, що досі не отримала жодних конкретних гарантій, яким чином буде унеможливлено використання "Північного потоку-2" для тиску на Україну.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: