"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна може продовжити заборону імпорту електроенергії з РФ та Білорусі

П'ятниця, 24 вересня 2021, 15:23
 
unsplash

Національна комісія з тарифів 29 вересня розгляне продовження заборони імпорту електроенергії з Росії та Білорусі на місяць, до 1 листопада.

Про це відомо з порядку денного засідання регулятора.

В обґрунтування НКРЕКП пояснює, що проходження опалювального періоду 2021/2022 років є обов’язковою умовою успішної синхронізації ОЕС України із європейською ENTSO-E у встановлені терміни.

Раніше, 26 травня, Нацкомісія з енергетики та тарифів на засіданні  ухвалила заборону на імпорт електроенергії з Білорусі та Російської Федерації до 1 жовтня 2021 року.

Реклама:

За даними оператора системи передачі Укренерго, таке обмеження не створює загрози операційній безпеці функціонування енергосистемі України.

На 23 вересня листи, зокрема від Міненергетики та Укренерго щодо необхідності відновлення імпорту електричної енергії з Росії та Білорусі, не надходили.

З огляду на це та з урахуванням ситуації на ринку електричної енергії роботи енергосистеми, Департамент енергоринку пропонує продовжити ембарго до 01.11.2021.

Читайте також: Плюс електроінтеграція. Що залишилося зробити для синхронізації енергосистем України та ЄС

Нагадуємо:

На шляху до повної інтеграції української енергосистеми з європейською ENTSO-E вже пройдено 8 етапів, ще 7 залишилося до повного розриву з системами РФ та Білорусі у 2023 році.

З 15 травня 2021 року набув чинності закон, згідно якому регулятор отримав повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність у частині міждержавних перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного Співтовариства.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: