Держстат погіршив оцінку ВВП України у першому кварталі 

Вівторок, 22 червня 2021, 15:56
 

У 1 кварталі 2021 року реальний ВВП зменшився на 2,2% порівняно з першим кварталом 2020 року.

Про це йдеться в експрес-випуску Держстату.

Так, реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) у І кварталі 2021 року порівняно з попереднім кварталом (з урахуванням сезонного фактору) зменшився на 1,2%. 

У  порівнянні до першого кварталу 2020 року, ВВП скоротився на 2,2%. Раніше за оперативною оцінкою Держстату падіння оцінювалося у 2%.

Реклама:

Номінальний ВВП становив 1,008 трлн грн, а ВВП у розрахунку на одну особу становить 24 280 грн.

У Мінекономіки пояснили, що падіння ВВП у І кварталі 2021 року спричинене передусім зимовим та весняним локдаунами, а також низькою економічною активністю, що традиційно спостерігається на початку року.  

Найбільше зазнали скорочення такі складові попиту, як інвестиції – через збереження невизначеності (– 4,9%) та експорту (– 4,7%) – через повільне відновлення світового попиту в умовах суттєвого зростання цін на сировинних ринках. 

Водночас, зросли кінцеві споживчі витрати (+ 1,4%) завдяки збільшенню мінімальної заробітної плати та витрат бюджету на забезпечення медичних потреб та підтримку населення та бізнесу.

Динаміка ВВП за І квартал 2021 року відповідає раніше прогнозованим тенденціям, додали у відомстві. Проте за підсумками ІІ кварталу 2021 року очікується, що ВВП вийде на позитивний тренд. 

Позитивні тенденції обумовлять скасування карантинних обмежень та відновлення економічної активності, початок нового будівельного сезону і польових робіт в сільському господарстві, процеси вакцинації в країні та світі. 

Нагадуємо:

В оновленому макропрогнозі Мінекономіки погіршило очікування росту реального ВВП у 2021 році з 4,6% до 4,1%, у 2022 році - з 4,3% до 3,8%.

МВФ оновив прогнози розвитку економіки на найближчі роки та покращив оцінку світової економіки до 6% у 2021 році, водночас щодо України Фонд очікує зростання ВВП на 4%.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: