"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Світовий банк проведе експертизу "пенсійних" законопроєктів в Україні

П'ятниця, 21 травня 2021, 16:28
 

Світовий банк проведе експертизу законопроєктів, що стосуються змін у пенсійній сфері, а також допомагатиме Мінсоцполітики у впровадженні Єдиного соціального реєстру.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики за результатами зустрічі з місією Світового Банку.

Сторони обговорили питання фінансової стійкості пенсійної системи та максимальне охоплення людей пенсіями в умовах підвищення вимог до стажу. Крім того, йшлося про вдосконалення системи індексації пенсій та розрив у пенсіях жінок та чоловіків.

Мінсоцполітики та СБ домовилися щодо проведення Банком фахової експертизи розроблених законопроектів у пенсійній сфері. Також СБ допомагатиме у запровадженні Єдиної інформаційної системи соціальної сфери, зокрема, Єдиного соціального реєстру.

Реклама:

Зазначається, що фінустанова передасть Україні розроблену модель для прогнозування сценаріїв розвитку пенсійної системи на великих обсягах даних.

Крім того, регіональний директор Світового банку у справах країн Східної Європи Аруп Банерджі висловив підтримку Україні у запровадженні другого рівня пенсійної системи. 

Також були представлені результати прогнозу пенсійної системи за "статус-кво" сценарієм до 2045 року. 

Так, якщо нічого не змінювати, рівень заміщення пенсіями заробітку (до 20% до 2045 року) падатиме, як і охопленням пенсійним забезпеченням людей пенсійного віку (до 70% до 2045 року). Це пов’язано переважно з недостатністю необхідного стажу.

Нагадуємо:

Законопроєкт щодо впровадження накопичувальної пенсійної системи відправили на повторне перше читання – відповідне рішення Верховна Рада ухвалила на засіданні 29 квітня.

Цьогоріч уряд планує збільшити пенсії двічі – у липні та грудні, проте для зростання виплат у 2-3 рази необхідна пенсійна реформа, а саме – запровадження накопичувальної системи цьогоріч.

Глава комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що для фінансування накопичувальних пенсій буде використовуватися частина з податків ЄСВ і ПДФО.

Детальніше про введення накопичувального рівня пенсійної системи читайте у статті Економічної правди.

Рекомендуємо почитати: Пенсії на які ми (не) заслуговуємо: чи світить міленіалам старість в достатку

Грошей на пенсії не вистачає: що сталось з Пенсійним фондом та як це виправити

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: