"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Прокурор САП втретє закрив справу "Роттердам+" – НАБУ 

П'ятниця, 9 квітня 2021, 21:08
 

Прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко втретє закрив справу щодо розрахунку у 2016-2017 роках ринкової ціни електроенергії "Роттердам+".

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро у Telegram.

У НАБУ заявили, що оскаржать "і це рішення про закриття справи прокурору вищого рівня, а також вчергове звернеться до Генерального прокурора задля зміни старшого групи прокурорів, який вдається до будь-яких дій, аби запобігти скеруванню справи до ВАКС". 

"З огляду на очевидну заангажованість і необ’єктивність прокурора, Національне бюро закликає Ірину Венедиктову розглянути це питання і замінити Віталія Пономаренка", – додали у Бюро.

Реклама:

У НАБУ переконані, що зібрані докази у провадженні є достатніми, аби саме суд визначав обґрунтованість звинувачень у завданні державним та громадським інтересам багатомільярдних збитків у зв’язку з прийняттям та застосуванням формули "Роттердам+".

"Ми переконані, що вирішення долі "Роттердам+" поза межами судового процесу не відповідатиме законним інтересам суспільства і держави. Ця справа є однією з найбільш значущих для України, і про необхідність її завершення неодноразово заявляли найвищі посадовці", – додали у НАБУ.

Знати більше: Заплати Ахметову і друзям президента, або Формула з доходом на 24 мільярди

Непохитний "Ротердам+": як "еліта" пошила в дурні всіх українців

Нагадуємо:

НАБУ знову закликало генпрокурора Ірину Венедіктову замінити керівника групи прокурорів Віталія Пономаренка у справі "Роттердам+" як неефективного процесуального керівника.

Вищий антикорупційний суд втретє відмовив позивачеві у відводі від справи "Роттердам+" прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, що цю справу вже двічі закривав.

Генпрокурорка Ірина Венедіктова заявила, що "незважаючи на масу правових протиріч у діях детективів НАБУ і САП", вона ухвалила рішення провести службової перевірки прокурора САП Віталія Пономаренка, який двічі закривав справу "Роттердам+".

У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну".

Через застосування нової формули теплові генерації, в тому числі генерації ДТЕК Ріната Ахметова і державне "Центренерго", стали продавати електроенергію дорожче.

Формула втратила чинність з 1 липня цього року у зв'язку з переходом України на новий ринок електроенергії. 

8 серпня 2019 року детективи НАБУ у справі "Роттердам+" повідомили про підозру шістьом особам, зокрема ексголові Нацкомісії Дмитру Вовку та Бутовському. 

За даними слідства, Вовк за попередньою змовою з групою інших осіб розробили та у 2016 році прийняли необґрунтований регуляторний акт, так звану "формулу Роттердам+".

Економічна правда



Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: