В Україні пройшли перші торги газом зі сховищ

Четвер, 15 квітня 2021, 18:54
 

"Укртрансгаз" та Українська енергетична біржа провели перші торги газом з підземних сховищ (ПСГ) через електронну платформу біржі. 

Про це повідомляє пресслужба "Укртрансгазу".

Перші угоди вже було виконано, зазначили у компанії. В "Укртрансгазі", яка є оператором газосховищ України, пояснюють, що перенесення процедури в онлайн дозволило скоротити час операцій, збільшити коло учасників та зменшити документообіг.

Запускати торги газом зі сховищ в УЕБ та Укртрансгазі планують у два етапи, це – перший із них. Наразі послуга поширюється лише на розмитнений газ. 

Реклама:

Невдовзі, кажуть організатори, вона стане можливою і для газу, що зберігається в ПСГ в режимі "митний склад" та "митний склад+shorthaul". "Відтак доєднатися до торгів зможуть іноземні трейдери, що працюють саме з нерозмитненим газом", – додали в Укртрансгазі.

"З 2020 року Оператор газосховищ системно працює над розширенням переліку своїх послуг та створенням нових можливостей для клієнтів. Торгівля газом в ПСГ на платформі "Української енергетичної біржі" - наш крок у цьому напрямку", ‒ відзначив Сергій Перелома, т.в.о. гендиректора "Укртрансгазу".

"Більш того, автоматизація торгових операцій з газом, що зберігається в ПСГ, - наш вагомий внесок в розвиток газового ринку України загалом. У цьому випадку виграють усі стейкхолдери ‒ від найменших трейдерів до учасників міжнародного енергетичного ринку", ‒ додав він.

Нагадуємо:

"Українська енергетична біржа" та оператор газосховищ "Укртрансгаз" запустили можливість торгівлі газом у підземних сховищах (ПСГ), наразі вона доступна лише для компаній-резидентів.

Укртрансгаз та Українська енергетична біржа підписали договір про взаємодію, який забезпечить біржовими інструментами замовників, що користуються українськими газосховищами.

Економічна правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: