Кабмін розгляне законопроєкт про приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування

Середа, 14 квітня 2021, 11:55
 

Уряд 14 квітня розгляне законопроєкт про набуття Ощадбанком статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Про це повідомляє Finbalance.

Документом пропонують скасувати чинну наразі 100-відсоткову держгарантію на вклади фізосіб та приєднати Ощадбанк до системи гарантування вкладів ФГВФО.

"З дня набуття АТ "Ощадбанк" статусу учасника Фонду:

Реклама:
  • якщо вклад, залучений АТ "Ощадбанк" до дня набуття ним статусу учасника Фонду, перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладом (наразі це 200 тис грн - ред.), частина такого вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладом, гарантується державою;
  • якщо за вкладом, залученим АТ "Ощадбанк" до дня набуття ним статусу учасника Фонд, Фонд відповідно до закону не відшкодовує кошти, такий вклад гарантується державою.

Гарантії, визначені в цьому пункті, діють до закінчення шестимісячного строку з дня набуття АТ "Ощадбанк" статусу учасника Фонду", - йдеться у законопроєкті.

Також планують встановити для Ощадбанку розмір початкового збору до ФГВФО на рівні 1% від регулятивного капіталу станом на дату набуття статусу учасника ФГВФО.

Цей внесок Ощадбанк має сплатити протягом 90 календарних днів з дати набуття статусу учасника Фонду гарантування.

Зазначається, що приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування є першим кроком на шляху входження ЄБРР до капіталу банку.

Нагадаємо:

Законопроєкт щодо приєднання державного Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів (ФГВФО) вже подано на розгляд Кабміну, у Мінфіні сподіваються "на швидку реакцію".

Раніше очікувалося, що державний Ощадбанк з 1 січня 2021 року стане учасником Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Передувала цьому інша дата входження банку до Фонду – 1 липня 2020 року, але входження банку до Фонду гарантування відкладається.

Зараз депозити вкладників Ощадбанку гарантовані державою в повному обсязі, тобто 100% незалежно від суми. Після приєднання до ФГВФО розмір гарантованої суми для нових вкладників становитиме 200 тисяч гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: